Bicarbonatul de sodiu ar putea creşte rezistenţa la efort. Cum se administrează

Vrei să îţi îmbunătăţeşti performanţele sportive? Bicarbonatul de sodiu de poate ajuta! Vezi ce alte suplimente pot creşte nivelul de energie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Bicarbonatul de sodiu ar putea creşte rezistenţa la efort. Cum se administrează

Sportivii de performanţă, dar şi persoanele care fac în mod frecvent mişcare simt uneori nevoia unui supliment pentru îmbunătăţirea performanţei. Pe lângă batoane proteice, băuturi cu electroliţi şi alimente fortificate cu vitamine şi minerale, această categorie de persoane poate beneficia de un sprijin neaşteptat din partea unui ingredient banal prezent în mai toate bucătăriile, şi anume bicarbonatul de sodiu.

Efectele bicarbonatului de sodiu şi modul de administrare la sportivi

Potrivit studiilor, bicarbonatul de sodiu măreşte capacitatea de tamponare extracelulară, având efecte benefice în eforturi susţinute, de mare intensitate.

„Bicarbonatul de sodiu se ia în doză unică, de 0,2-0,4 g/kgcorp, dizolvat în 300-400 ml de apă, cu 60-150 de minute înainte de efort”, spune dr. Şerban Damian, specialist în Nutriţie Sportivă.

Bicarbonatul de sodiu ajută la îmbunătăţirea performanţei cu aproximativ 2% în sprinturi de mare intensitate, cu durata în jur de 60 de secunde, însă eficienţa scade atunci când durata efortului depăşeşte 10 minute.

Posibile efecte secundare ale bicarbonatului de sodiu

Printre potenţialele efecte secundare ale bicarbonatului de sodiu se numără tulburările gastrointestinale – reflux, diaree, constipaţie – care pot afecta performanţa.

Pentru a preveni astfel de reacţii adverse, susţine medicul, pot fi luate anumite măsuri, cum ar fi:

  • Coingestia cu cantităţi reduse de alimente bogate în carbohidraţi (aproximativ 1,5 g/kgcorp)
  • Utilizarea de citrat de sodiu ca alternativă
  • Divizarea dozei în mai multe administrări

Alte suplimente care ar putea îmbunătăţi nivelul de energie şi performanţele în cazul sportivilor sunt: cafeina, creatina, nitratul, beta-alanina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult