Una dintre recomandările de bază ale părintelui medicinei, Hipocrate, suna aşa: „fie ca alimentele să vă fie medicamente şi medicamentele să vă fie alimente.” Fără a avea posiblitatea de a testa în laborator conţinutul alimentelor, Hipocrate recomanda dieta diversificată pentru conţinutul în elemente benefice ale alimentelor care pot contribui la prevenirea şi tratarea unor boli. Astăzi, aceste alimente sunt cunoscute ca fiind funcţionale.
Sunt considerate alimente funcţionale cele care pe lângă nutrienţii de bază precum proteinele, glucidele şi glucidele, conţin vitamine, minerale, fitonutrienţi şi alte elemente care pot influenţa starea noastră de sănătate.
De exemplu, în categoria alimentelor funcţionale intră peştele şi ouăle, bogate în Omega 3. De asemenea, lactatele fermentate precum iaurtul bogate în probiotice, vitamine sau melatonină pot fi incluse în lista alimentelor funcţionale. Aceasta este lungă şi include cafeaua, cacaua, ceaiul verde, soia, murăturile, afinele, dar şi strugurii. De altfel, toate legumele şi fructele colorate pot fi considerate funcţionale pentru că sunt bogate în elemente preţioase precum beta-carotenul, licopenul sau resveratrolul.
Acesta este şi motivul pentru care nutriţioniştii recomandă o dietă cât mai diversificată, doar prin intermediul acesteia, organismul uman putând să beneficieze de tot ce are mai preţios natura.
În ultimii ani, industria alimentară vine cu propria ofertă de alimente funcţionale, precum cerealele îmbogăţite cu vitamine sau lactatele fermentate care pot avea bacterii probiotice, vitamine, fibre sau alte elemente benefice precum melatonina.
Am stat de vorbă cu medicul Mihaela Bilic, medic primar diabet şi boli de nutriţie despre câteva dintre alimentele funcţionale şi beneficiile acestora pentru funcţionarea organismului pe termen lung.