Naştere naturală vs. cezariană: cum alegi să naşti sănătos, fără riscuri?

Află totul despre beneficiile naşterii naturale, dar şi despre recomandările medicilor în privinţa naşterii prin cezariană.
  • Publicat:
Naştere naturală vs. cezariană: cum alegi să naşti sănătos, fără riscuri?

De ce ar opta o femeie însărcinată pentru naşterea naturală? Păi în primul rând pentru că acest tip de naştere este cel care e “natural” de mii de ani. Oricum, femeile găsesc singure răspunsul la această întrebare. Cel mai convingător motiv pentru a alege naşterea naturală este unul universal. Femeile ştiu să nască fără maşini, epidurale şi frică. De ce naşterea naturală? Întrebarea mai importantă ar putea fi „De ce nu?”

În cazul unei sarcini fără riscuri, atunci când copilul este poziţionat cu capul în jos şi gravida are cel puţin 37 de săptămâni, Colegiul American de Obstetricieni şi Ginecologi (ACOG) recomandă naşterea vaginală. Chiar şi femeile care au avut o cezariană anterioară şi cele care aşteaptă gemeni sunt încurajate să încerce să nască natural dacă nu sunt riscuri, iar obstetricianul le oferă undă verde.

Iată cinci beneficii ale naşterii naturale!

Bebeluşul tău va primi bacterii benefice  

Pe măsură ce bebeluşul trece prin canalul de naştere, el intră în contact cu bacterii care contribuie la sănătatea intestinului şi îi creşte sistemul imunitar. Deşi microbiomul unui bebeluş începe să se formeze în pântece, naşterea vaginală este o parte esenţială a procesului. Unele studii au descoperit că bebeluşii născuţi prin cezariană pierd aceste bacterii cruciale şi sunt mai susceptibili să aibă probleme de sănătate, cum ar fi alergiile alimentare, astmul, febra fânului şi obezitate.

În timpul naşterii naturale se elimină lichidul din plămânii bebeluşului

În timp ce copilul este în pântece, plămânii lui sunt plini de lichid. Schimbările hormonale care apar în timpul travaliului încep să curăţeze lichidul şi restul lichidului este eliminată pe măsură ce copilul trece prin canalul de naştere. Dacă mai rămâne lichid, acesta este eliminat prin strănut sau absorbit de organismul copilului. Când lichidul rămâne în plămâni sau este eliminat prea încet – o afecţiune cunoscută sub numele de tahipnee tranzitorie a nou-născutului (TTN) – pot apărea probleme de respiraţie şi ar putea fi necesar oxigen. Bebeluşii născuţi prin cezariană prezintă un risc mai mare pentru această afecţiune.

Timpul de recuperare va fi mai rapid

După naşterea naturală, în câteva zile, mama poate să- şi îndeplinească sarcinile obişnuite fără activităţi intense timp de 6 săptămâni, pentru a acorda timp organismului să se reface. Când e vorba de cezariană, fiind o intervenţie chirurgicală abdominală majoră, recuperarea este mai lungă şi mai dificilă. Mamele sunt sfătuite să se odihnească cât mai mult şi evite activităţile epuizante sau conducerea maşinii minim 6 săptămâni. În ceea ce priveşte cicatricea, poate dura între şase până la 10 săptămâni să se vindece complet.

Mamele reuşesc să alăpteze mai repede

Conform unei analize OMS, alăptarea timpurie (în prima oră după naştere) creşte probabilitatea ca un copil să fie alăptat exclusiv de la una la patru luni, precum şi durata totală a alăptării. Datorită beneficiilor extrordinare ale colostrului („primul lapte”) şi alăptării în general, OMS recomandă ca alăptarea să fie iniţiată cât mai curând posibil după naştere. O revizuire a 53 de studii internaţionale efectuate în 2012 a constatat că ratele de alăptare timpurie sunt mai mici după cezariană decât după naşterea vaginală.

Scade riscul de a avea probleme majore la sarcinile viitoare, dar şi al copilului de a face astm sau a deveni obez

O revizuire majoră a 80 de studii publicate în PLOS Medicine din 2018 a constatat că femeile care au născut prin cezariană aveau un risc crescut de complicaţii grave în sarcinile ulterioare, inclusiv avort spontan, naştere prematură, probleme cu placenta (placenta previa, placenta accreta şi abrupt placentar) şi ruptură uterină. Aceeaşi recenzie a descoperit că naşterea prin cezariană creşte riscul de astm al copiilor cu 21 la sută şi obezitatea copilului cu 59 la sută în comparaţie cu naşterea vaginală.

Naşterea prin cezariană este indicată, totuşi, dacă există complicaţii pe timpul sarcinii sau complicaţii care afectează copilul, travaliul şi naşterea. Iată câteva dintre motivele medicale pentru care se poate apela la o naştere prin cezariană:

– Dacă gravida a avut o cezariană în trecut sau alte intervenţii chirurgicale la nivelul uterului.  
– Dacă există probleme cu placenta, cum ar fi placenta previa care poate provoca sângerări periculoase în timpul naşterii vaginale.
– Dacă gravida are o infecţie, cum ar fi HIV sau herpes genital şi HPV pentru că se poate transmite copilului în timpul naşterii vaginale.
– În cazul în care gravida are o afecţiune medicală care poate face ca naşterea vaginală să fie riscantă, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială
– Dacă este sarcină cu gemeni sau tripleţi.

– Atunci când bebeluşul este foarte mare.
– Atunci când copilul tău nu se află poziţionat cu capul în jos pentru naştere.
– Atunci când există prolaps de cordon ombilical. Acest lucru este atunci când cordonul ombilical alunecă în vagin înainte de copil.
 – Dacă bebeluşul tău este în suferinţă cu BCF-uri anormale. Asta înseamnă că nu obţine suficient oxigen sau s-ar putea ca bătăile inimii să nu fie obişnuite.
– Dacă bebeluşul tău are anumite defecte la naştere, cum ar fi hidrocefalia severă.

Alegerea tipului de naştere este o decizie importantă pentru sănătatea mamei şi a bebeluşului, o decizie care se ia doar împreună cu medicul ginecolog, în funcţie de starea ta de sănătate, de cum evoluează sarcina, dar şi de bebeluş.

Oricare ar fi metoda pentru care optează mama, este important să aleagă o maternitate care dispune de servicii medicale de top, cadre medicale, dar şi tehnologie de ultimă oră care pot face faţă oricărei situaţii.  


6 motive să alegi maternitatea Sanador

-Pentru că pune la dispoziţie cea mai performantă secţie de neonatologie din sectorul medical privat cu terapie intensivă neonatală.

-Pentru că aici găseşti medici primari şi specialişti neonatologi, cu experienţă în activitatea de terapie intensivă neonatală, în linii de gardă permanente.

-Pentru că aici găseşti medici primari şi specialişti obstetricieni, cu experienţă şi dedicaţie pentru naşterea naturală.

-Pentru că aici sunt asistente specializate în neonatologie şi în terapie intensivă neonatală, în linii de gardă permanente.

-Pentru că aici sunt rezerve single sau duble cu sistem de rooming in pentru nou-născuţi

-Pentru că Sanador dispunde de un compartiment de primiri urgente adulţi şi copii, cu 18 linii de gardă disponibile 24/24H şi flotă proprie de ambulanţe.

Şi ţine cont că o notă 10 la naştere înseamnă 10 pe linie mai târziu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult