Una dintre cauzele principale ale accidentelor vasculare cerebrale şi atacurilor de cord o reprezintă arterele înfundate, deoarece acestea obstrucţionează fluxul sanguin normal. Iată ce ne recomandă nutriţionistul italian Gianluca Mech să introducem în alimentaţie pentru a preveni problemele de ordin cardiovascular!
Merişoare
Merişoarele scad
colesterolul rău şi îl cresc pe cel bun. Un pahar de suc de merişoare consumat zilnic scade riscul unui atac de cord cu 40%.
Rodie
Rodia abundă în fitochimice care stimulează circulaţia sângelui şi producerea de oxid nitric.
Somon
Somonul este o sursă bogată de acizi graşi sănătoşi, care combat inflamaţia, scad nivelul colesterolului din sânge şi previn nivelul ridicat de trigliceride.
Sparanghel
Suc de portocale
Sucul de portocale este bogat în antioxidanţi, minerale şi vitamine. Acestea scad tensiunea arterială, susţin sănătatea vaselor de sânge şi previn înfundarea arterelor.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline presat la rece scade nivelul colesterolului şi furnizează organismului grăsimi sănătoase. Astfel încât consumul său regulat scade riscul de atac de cord cu 41%.
Avocado
Afine
Afinele reprezintă cea mai bogată sursă de potasiu, astfel încât cresc colesterolul bun şi îl scad pe cel rău. Consumul regulat de 2 pahare de suc de afine diminuează cu 40% riscul unui atac de cord.
Nuci
Nucile sunt bogate în grăsimi nesaturate şi acizi graşi omega-3, care scad nivelul colesterolului, stimulează memoria şi îmbunătăţesc funcţia articulaţiilor.
Cereale integrale
Fiind o sursă bogată de fibre, cerealele integrale scad colesterolul şi împiedică înfundarea arterelor.
Pepene roşu
Consumul de pepene roşu susţine sănătatea vaselor de sânge şi îmbunătăţeşte producţia de oxid nitric.
Cafea
Studiile arată că 2-4 căni de cafea consumate zilnic scad zilnic riscul unui atac de cord cu 20%.
Turmeric
Ingredientul său activ, curcumina, previne acumularea de grăsime în artere şi combate inflamaţia.
Alge marine
Algele de mare sunt bogate în antioxidanţi, carotenoizi, proteine, vitamine şi minerale. Astfel încât consumul lor reglează tensiunea arterială şi scade nivelul colesterolului.
Scorţişoară
Acest condiment uimitor previne înfundarea arterelor, scade colesterolul şi îmbunătăţeşte sănătatea în numeroase moduri.
Broccoli
Ajută la scăderea tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterol, fiind foarte bogat în vitamina K.
Ceai verde
Ceaiul verde este bogat în catechină, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi care reduc absorbţia colesterolului şi stimulează metabolismul.
Spanac
Spanacul este bogat în acid folic şi potasiu. Consumul de spanac previne eficient ridicarea tensiunii arteriale şi scade riscul apariţiei problemelor cardiace, sunt recomandările nutriţionistului Gianluca Mech.