Afecţiunile tiroidiene sunt extrem de frecvente, aşa că nu este de mirare că despre ele tindem să vorbim mult… cu atât mai mult în prag de vacanţă, când noi toţi încercăm să fim cât mai pregătiţi şi să evităm orice surpriză neplăcută!
Unele dintre sfaturile care circulă în perioada aceasta sunt corecte, însă unele sunt atât de aiuritoare, încât este aproape nostim, iar de altele nu se vorbeşte deloc!
În plus, anul 2020 a venit cu provocarea noului coronavirus, în faţa căruia trebuie să luăm unele precauţii suplimentare.
Dincolo de orice, este important să ne luăm informaţia doar din surse de incredere! Haideţi, aşadar, să le luăm pe rând!
Sigur că da! Dar, ca întotdeauna în viaţă, cuvântul cheie este moderaţia! Şi asta e valabil pentru toată lumea, nu doar pentru cei cu afecţiuni tiroidiene!
Nimeni nu are contraindicaţie pentru mersul la mare. Este nevoie însă de un pic de prudenţă pentru persoanele cu hipertiroidie, adică pentru cei la care tiroida produce prea mulţi hormoni tiroidieni.
În hipertiroidie, metabolismele sunt accelerate, arderile interne sunt rapide şi se produce căldură, aşa că persoanele cu hipertiroidie tolerează greu temperaturile ridicate şi transpiră în exces.
De asemenea, excesul de hormoni tiroidieni forţează inima să bată mai repede şi pot apărea aritmii care se manifestă ca palpitaţii.
Prin urmare, persoanele cu hipertiroidie severă sau recent diagnosticată la care tratamentul nu este încă eficient ar fi bine să evite căldura excesivă şi statul la soare, care poate fi periculos.
După ce se obţine echilibrul funcţiei tiroidiene pe tratament (în general, după câteva săptămâni), nu mai este nicio problemă!
Mersul la mare nu este contraindicat nici pentru persoanele cu tiroidită autoimună şi nici pentru cei operaţi de tiroidă cât timp funcţia tiroidiană este echilibrată!
Puţine alimente conţin în mod natural vitamina D, aşa că o sursă importantă o reprezintă sinteza la nivelul pielii sub influenţa razelor ultraviolete din lumina soarelui, de aici şi denumirea de „vitamina soarelui”.
Ştim deja de mult că vitamina D este esenţială pentru metabolismul calciului şi pentru sănătatea oaselor, dar din ce în ce mai multe studii arată că vitamina D este implicată şi în multe alte funcţii celulare extra-scheletale, fiind importantă pentru o activitate corectă a sistemului imun, cardiovascular şi, posibil, în prevenţia cancerului.
Din punctul de vedere al tiroidei, un nivel scăzut al vitaminei D tinde să se asocieze cu un risc mai mare de tiroidită autoimună, cu un nivel mai mare al anticorpilor ATPO şi anti-tireoglobulină şi cu un risc mai mare de hipotiroidism.
Nu ştim deocamdată cu siguranţă care este legătura cauzală între deficitul de vitamina D şi tiroidita autoimună (adică, dacă lipsa de vitamina D creşte efectiv riscul de tiroidită sau dacă disfuncţia autoimună din tiroidită contribuie la apariţia deficitului de vitamina D), dar pare evident că trebuie să prevenim sau să tratăm deficitul de vitamina D atunci când e cazul!
Şi aşa ne întoarcem la soare! Ştim că facem vitamina D în piele dacă stăm la soare, dar ştim de asemenea că expunerea excesivă la soare creşte riscul de cancer de piele, deci nu trebuie să exagerăm!
Mergem la soare dimineaţa devreme, folosim creme de protecţie solară şi ne retragem în cameră cel puţin între orele 12:00 şi 16:00. Cu atât mai mult dacă suferim de hipertiroidie, când trebuie să evităm vârful de căldură din jurul prânzului!
Persoanele cu istoric de cancer tiroidian nu au nicio contraindicaţie suplimentară, nici legată de mersul la mare şi nici de statul la plajă, cât timp fac asta cu moderaţie şi evitând excesul.
Dacă operaţia de tiroidă a fost recentă, atunci trebuie protejată bine cicatricea de expunerea la soare, pentru că pielea este încă sensibilă.
Iodul este unul dintre componentele principale ale hormonilor tiroidieni, esenţiali pentru funcţionarea corectă a metabolismelor în viaţa adultă şi pentru dezvoltarea corectă a bebeluşului în timpul sarcinii.
În multe regiuni ale lumii, inclusiv în România, solul şi apa sunt sărace în iod şi acest deficit de iod, dacă rămâne necorectat, duce la sinteză ineficientă de hormoni tiroidieni, care se manifestă prin creşterea în dimensiuni a tiroidei şi apariţia de noduli la persoanele adulte şi prin tulburări de dezvoltare a creierului la făt, mergând până la cretinism.
Prin introducerea măsurii iodării universale a sării, aceste probleme sunt evitate, în mare măsură, în România.
Pe de altă parte, nici excesul de iod nu este bun, mai ales la persoanele cu afecţiuni tiroidiene autoimune, la care poate precipita apariţia hipotiroidismului sau la persoane cu guşi polinodulare la care poate apărea hipertiroidismul.
Atenţie însă, vorbim acum de exces de iod, care nu este atât de uşor de atins! Nu vom ajunge în situaţia excesului de iod doar din sarea iodată, după cum nu vom ajunge nici din mersul la mare! Ar fi nevoie de doze mult-mult mai mari…
Aerosolii sunt buni şi nu trebuie să ne ferim de ei! Nu trebuie nici să stăm cu grija iodului din apă sau din aer, pentru că ar trebui să bem cisterne întregi de apă de mare înainte ca acest aport de iod să devină excesiv.
Nici pentru persoanele cu istoric de cancer tiroidian nu se pune problema evitării iodului prin interzicerea mersului la mare. În primul rând pentru că nici pentru ele nu este interzis iodul!
Singura precauţie o reprezintă o eventuală planificare pentru o nouă cură de iod radioactiv, caz în care trebuie sa urmeze timp de o lună o dietă săracă în iod, pentru a asigura în acest fel eficienţa maximă a curei de radioiod.
Nu avem nevoie de cine ştie ce precauţii când vine vorba de medicaţia pentru tiroidă (Euthyrox, Accu-Thyrox, Thyrozol) pe perioada vacanţei, este suficient să o depozităm într-un loc răcoros, departe de lumina directă a soarelui.
Este important să ne asigurăm că avem la noi cantităţile necesare pentru toată vacanţa, plus o rezervă pentru câteva zile, în caz de urgenţe, decalări de zbor sau alte întârzieri neprevăzute.
În cazul în care călătorim cu avionul, este de preferat să avem medicamentele în bagajul de mână, pentru a ne asigura că nu se vor pierde în eventualitatea întârzierii sau pierderii bagajului de cală.
Este bine să avem la noi şi o reţetă de la medicul curant, pentru că uneori la controlul de securitate ni se poate cere o dovadă că medicamentele sunt pentru uz personal.
Persoanele cunoscute cu cancer tiroidian diferenţiat (papilar sau folicular) care au trecut recent printr-o cură de tratament cu iod radioactiv trebuie să aibă în vedere că pot declanşa porţile de securitate radiologică din aeroporturi (acest lucru se poate întâmpla până la 3 luni după cura de radioiod), deci ar fi util să aibă la îndemână şi o scrisoare medicală sau biletul de externare prin care să dovedească faptul că au motiv să fie uşor radioactivi!
Dovezile acumulate până în prezent arată că afecţiunile tiroidiene nu se asociază cu un risc crescut de infecţie cu coronavirus şi nici, în general, cu o evoluţie mai gravă în caz de infecţie.
Este însă esenţial ca tratamentul disfuncţiilor tiroidiene, atât hipo- cât şi hipertiroidie, să fie făcut corect şi nivelul de hormoni tiroidieni să fie adus în limite normale pentru a nu favoriza apariţia de complicaţii.
În acest context, tiroidita cronică autoimună merită o menţiune suplimentară! Ştim că este cauzată de o disfuncţie autoimună care duce la formarea de anticorpi îndreptaţi împotriva tiroidei, ceea ce duce treptat la distrucţia glandei tiroide şi hipotiroidism. Însă este important să înţelegem că, deşi tiroidita autoimună apare, cum îi spune şi numele, prin mecanism autoimun, ea nu înseamnă imunodepresie, adică o scădere a imunităţii.
Sistemul imun funcţionează eficient în combaterea infecţiilor în general… În cazul particular al infecţiei cu coronavirus nu s-a identificat un risc crescut de infectare şi nici un risc de a dezvolta forme mai agresive de infecţie.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru boala Basedow-Graves, care este tot o formă de afectare tiroidiană autoimună, care duce însă la hipertiroidie, adică la niveluri ridicate de hormoni tiroidieni.
Trebuie să urmărim aceleaşi precauţii generale legate de limitarea expunerii la infecţia cu SARS-CoV-2, noul coronavirus. Adică, avem grijă să purtăm permanent în spaţii închise masca de protecţie!
Atenţie mai ales la locurile aglomerate, puţin aerisite, unde petrecem mult timp, de exemplu, în tren, autocar sau avion.
Dacă avem posibilitatea de a călători cu maşina personală, ar fi bine să facem lucrul acesta!
Încercăm să evităm locurile foarte aglomerate! Este un moment minunat de a explora locurile acelea neumblate pe care ne-am propus de mult să le vizităm şi încă nu am avut ocazia.
Avem grijă să ne spălăm des pe mâini şi avem la noi dezinfectant pentru situaţia în care apa şi săpunul nu sunt la îndemână!
Să fim sănătoşi şi să ne bucurăm de o vară frumoasă!