Cât timp este contagios un pacient cu Zona Zoster şi cum poate fi stimulat sistemul imunitar al acestuia?

Zona Zoster (Herpes Zoster) este o infecţie virală provocată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, un tip de virus herpetic ce provoacă varicela la copii
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cât timp este contagios un pacient cu Zona Zoster şi cum poate fi stimulat sistemul imunitar al acestuia?
Cât timp este contagios un pacient cu Zona Zoster şi cum poate fi stimulat sistemul imunitar al acestuia?, foto Shutterstock

Indiferent de vârstă, este bine de ştiut că persoanele care au avut varicelă şi au imunitate scăzută pot dezvolta Zona Zoster. Dr. Carmen Chirteş, medic specialist dermatovenerologie explică pe larg care este comportamentul corect al unui pacient cu Zona Zoster pentru a nu îi infecta şi pe cei din jur. Am întrebat-o şi dacă sistemul imunitar poate fi ajutat în astfel de cazuri.

CSÎD: Cât timp eşti contagios şi care este vârful?
Dr. Carmen Chirteş: Pacientul cu Zona Zoster este contagios doar atât timp cât prezintă la nivelul pielii vezicule pline cu lichid ( 5-7 zile). După ce leziunile se acoperă de cruste şi veziculele s-au uscat, pacientul nu mai este contagios. Pacientul nu este contagios nici în prima fază a bolii, atunci când nu are leziuni la nivel cutanat. Pacientul cu Zona Zoster nu transmite virusul prin tuse sau strănut, ci doar prin contact fizic direct cu leziunile veziculoase.

Cum se pot proteja membrii familiei unui pacient cu Zona Zoster pentru a nu se infecta

CSÎD: Care este comportamentul corect al unei persoane care suferă de Zona Zoster? Cât trebuie să stea izolat la domiciliu? Cum îi poate si se pot proteja membrii familiei?

Dr. Carmen Chirteş: Pacienţii cu zona Zoster sunt contagioşi, însă virusul se transmite doar prin contact direct cu leziunile cutanate. Aşadar, pacientul cu Zona Zoster poate transmite virusul altor persoane care nu au avut varicelă sau nu au fost vaccinate, situaţie în care persoana respectivă va dezvolta varicelă, nu Zona Zoster.

Atât timp cât veziculele localizate la nivelul pielii nu s-au acoperit de cruste, pacientul este contagios şi ar trebui să evite contactul fizic cu persoanele care nu au avut varicelă sau nu au fost vaccinate – în special cu femeile însărcinate, nou-născuţii, vârstnicii sau persoane ce sunt imunitar deprimate (pacienţi bolnavi de cancer, pacienţi aflaţi în tratament chimioterapic, imunosupresor, pacienţi cu transplant de organe, HIV)

De câte ori în viaţă poate apărea Zona Zoster?

CSÎD: Câte episoade de Zona Zoster pot apărea pe parcursul vieţii?
Dr. Carmen Chirteş: În general, Zona Zoster se face o data în viaţă, dar dacă sistemul imunitar este defIcitar, boala poate să reapară.

Somnul, evitarea stresului, mâncarea naturălă – de ajutor pentru vindecare

CSÎD: Cum poate fi stimulat sistemul imunitar la bolnavii cu Zona Zoster?

Dr. Carmen Chirteş: Un regim alimentar corect are efecte benefice asupra stimulării imunităţii:
trebuie evitate:

  • alimentele foarte procesate (mezeluri, fast food)
  • alimentele stimulante (dulciuri, alcool, cafea)
  • trebuie consumate alimente bogate în nutrienţi: cereale integrale, fructe, legume proaspete şi preparate, alune, migdale, nuci

Se recomandă evitarea stresului fizic şi psihic, respectarea programului de odihnă şi somn.

De asemenea, se recomandă administrarea unor suplimente alimentare naturale care ajută sistemul iminutar în lupta cu virusurile şi bacteriile. Orice supliment alimentar însă, trebuie administrat numai la recomandarea medicului şi în dozele prescrise de acesta.

Dr. Carmen Chirteş, medic specialist dermatovenerologie

Dr Carmen Chirteş

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult