Stomatologia asistată cu laser poate fi un mod eficient de a efectua multe proceduri stomatologice. Pe lângă faptul că laserul permite tratarea unei zone extrem de specifice fără a deteriora ţesuturile din jur, se reduc durerea şi timpul de recuperare.
Dacă vă consideraţi oarecum un pacient dentar anxios şi căutaţi siguranţă şi confort mereu, puteţi apela cu încredere la medicii stomatologi care au încorporat tehnologia laser în practicile şi tratamentele lor. Se estimează că 6% dintre medicii stomatologi deţin un laser pentru aplicaţii cu ţesuturi moi. Această tehnologie oferă pacienţilor un tratament de maximă precizie, care poate reduce durerea şi timpul de recuperare. Procedurile dentare pot fi efectuate mai rapid, mai eficient şi mai confortabil datorită popularităţii crescânde a stomatologiei cu laser.
Un număr tot mai mare de cabinete stomatologice din întreaga lume vor folosi lasere dentare, deoarece tehnologia continuă să se îmbunătăţească şi costurile acesteia scad. Tehnologia cu laser (lumina amplificată prin emisie stimulată de radiaţii) a fost utilizată de ani de zile în diferite tipuri de proceduri medicale.
Aceste au lungimi de undă care se absorb în hidroxiapatită (componenta de bază a smalţului dentar şi a osului) şi în apă, ceea ce le face eficiente în ablaţia ţesuturilor dure. Utilizarea principală a laserelor pentru ţesuturi dure este de a tăia în os sau dinte cu o precizie extremă. Laserele pentru ţesuturi dure sunt adesea utilizate în prepararea dinţilor cu procese carioase, înainte de cimentarea unei restaurări protetice adezive sau pentru a înlocui obturaţii dentare uzate.
Acestea au lungimi de undă care se absorb în apă şi în hemoglobină fiind astfel eficiente în gestionarea chirurgicală a ţesuturilor moi. Dintre aceste lasere cele mai folosite sunt diodele. Ele pot fi utilizate în chirurgia ţesutului moale sau ca adjuvant în terapia parodontală datorită efectului decontaminant şi biostimulant.
Un alt laser destinat ţesutului moale este laserul cu bioxid de carbon. Acesta se foloseşte pentru vaporizarea formaţiunilor tumorale şi în chirurgia ţesutului moale. Laserele pentru ţesut moale au capacitatea de a realiza hemostaza (opresc sângerarea) pe măsură ce se realizează incizia, şi de a inhiba transmiterea durerii de la nivelul terminaţiilor nervoase. Acesta este motivul pentru care multe persoane nu simt practic nici un disconfort post-operator în urma unui tratament laser.
De asemenea, laserele pentru ţesuturi moi stimulează vindecarea, încurajând procesele regenerative din tesuturi. Din acest motiv, un numar tot mai mare de medici foloseste laserul pentru proceduri de remodelare sau reconturare gingivală.
Detectarea cariei – anumite lungimi de unda laser permit detectarea cariilor interdentare sau incipiente, care sunt dificil de diagnosticat clinic prin fenomenul de fluorescenţă.
Tratamentul leziunilor carioase – îndepărtarea proceselor carioase este mult mai puţin dureroasă în comparaţie cu freza dentară. În majoritatea cazurilor această procedură se poate realiza fără anestezie. În acelaşi timp, fasciculul laser are un puternic efect bactericid, scăzând semnificativ riscul de recidivă de carie.
Sensibilitatea dentară. Laserele pot fi utilizate pentru a sigila canaliculele dentinare expuse responsabile pentru sensibilitatea dentară la variaţii de temperatură sau aciditate.
Alungire coronară – laserul poate remodela ţesutul gingival şi osul, expunând astfel mai mult ţesut dentar sănătos în vederea cimentării unei restaurări protetice (coroana dentară). Aceeaşi procedură poate fi realizată şi în scop estetic, când se doreşte augmentarea suprafeţelor coronare expuse ale dinţilor pentru îmbunătăţirea aspectului unui zâmbet.
Frenectomia – frenectomia sau frenuloplastia laser este opţiunea ideală pentru a trata copii sau adulţi care au un fren lingual sau labial scurt şi au o mobilitate scăzută a limbii sau pentru a preveni apariţia diastemelor (strungareţe) inestetice. Bebeluşii care au un astfel de fren restrictiv pot avea probleme de alăptare, iar copii mai mari pot avea tulburări de fonaţie.
Excizii de formaţiuni tumorale – purtarea de proteze neconforme sau alţi factori iritativi locali pot determina apariţia de formaţiuni tumorale la nivelul mucoasei orale. Cu ajutorul laserului, îndepărtarea acestor formaţiuni se realizează extrem de rapid şi cu un disconfort minim.
În Departamentul de Stomatologie Sanador, există laserul WaterLase iPlus, care contribuie la tratamente sigure şi precise ce cresc gradul de confort al pacientului în cabinet, reducând semnificativ durerea şi grăbind vindecarea.
De asemenea, dentiştii din cadrul Sanador folosesc pentru pacienţi laserul cu dioda EPIC™ X – dispozitiv chirurgical şi terapeutic aflat în avangarda tehnologiei, singurul laser cu diodă care are aprobarea FDA pentru mai multe tipuri de tratamente distincte: ţesut moale, albire, biostimulare, terapia durerii.
În această perioadă, la Sanador, poţi beneficia de tratamente efecuate în condiţii de siguranţă, deoarece am luat toate măsurile necesare: medicii sunt echipaţi conform protocoalelor, am implementat circuite clare astfel încât riscul de contaminare să fie minim şi urmăm proceduri suplimentare de sterilizare.