Mulţi dintre noi asociem depresia cu tristeţea profundă, plânsul nejustificat, negativismul, insomnia şi stările de confuzie ori deznădejde. Însă această problemă se poate manifesta şi la nivel fizic. Da, depresia chiar doare! Durerea este o altă cale prin care creierul îţi comunică faptul că este ceva în neregulă.
Uneori, persoana care suferă de depresie şi nici măcar nu ştie acest lucru se confruntă cu dureri pe care nu le poate atribui unei anumite afecţiuni. Astfel, ajunge să trateze efectul, nu şi cauza.
Dacă te confrunţi des cu aceste simptome fizice, ia în calcul faptul că de vină poate fi depresia, deci cere ajutor!
Probabil mulţi dintre voi ştiţi deja că durerea de spate este o consecinţă a posturii incorecte, a sedentarismului şi a surplusului ponderal. Dar poate avea şi alte cauze, cum ar fi stresul sau depresia.
Noi studii arată că depresia poate favoriza dezvoltarea inflamaţiilor în corp. Acestea sunt un factor de risc în apariţia durerilor de spate şi a tensiunii musculare în general.
Cred că nu există om să nu fi acuzat, o dată în viaţă, nesuferita durere de cap. Este atât de comună încât deseori aproape că o ignorăm şi credem că e ceva firesc. Însă nu e deloc aşa! Durerea de cap poate avea numeroase cauze, de la oboseală, stres, gripă, o tumoare cerebrală până la depresie.
Durerea de cap indusă de depresie are însă o particularitate. Nu este atât de puternică încât să nu mai putem funcţiona, dar destul de deranjantă încât să nu ne putem concentra.
Potrivit National Headache Foundation, durerea de cap provocată de depresie este resimţită cu precădere în jurul tâmplelor şi pleoapelor, fiind uşor ascuţită.
Chiar dacă astfel de dureri dispar cu ajutorul medicamentelor, ele au tendinţa să reapară frecvent, mai ales atunci când ne simţim trişti, iritabili şi lipsiţi de energie.
Acea senzaţie de gol în stomac, însoţită de crampe dureroase similare celor din timpul menstruaţiei, poate fi pusă şi pe seama depresiei. Durerea de stomac care se înrăutăţeşte în situaţii stresante este, de asemenea, un semn al depresiei.
Cercetătorii de la Harvard Medical School spun că disconfortul abdominal este deseori un simptom al depresiei sau al altor tulburări psihice. Câteva exemplu sunt anxietatea sau atacurile de panică. Disconfortul abdominal este caracterizat prin crampe, balonare şi senzaţie de greaţă.
De ce apare acest disconfort în cazul persoanelor deprimate? Din nou, din cauza inflamaţiilor survenite la nivelul sistemului digestiv declanşate de anumiţi neurotransmiţători.
Sistemul digestiv este deseori numit de cercetători „al doilea creier”, deoarece există o strânsă legătură între starea de bine şi sănătatea gastrointestinală. Stomacul nostru este un „rezervor” de bacterii, iar anxietatea şi depresia sunt doar câteva dintre cauzele care pot perturba acest echilibru.
De aceea este frecvent recomandată dieta bogată în probiotice, bacterii „bune” care pot influenţa inclusiv buna-dispoziţie.
Constipaţia şi diareea sunt simptome frecvent asociate toxiinfecţiilor alimentare sau infecţiilor cu diverse bacterii ori virusuri. Însă şi emoţiile pot cauza astfel de neplăceri.
Tristeţea, anxietatea şi senzaţia de copleşire pot perturba sănătatea tractului gastrointestinal.
Epuizarea fizică este deseori un simptom al depresiei. Chiar dacă mulţi dintre noi ne-am confruntat cu lipsa de energie şi moleşeala de la începutul zilei, această senzaţie de sfârşeală, de apatie, de lipsă de concentrare, de epuizare fizică şi psihică totodată poate fi deseori consecinţa depresiei, nu neapărat a stresului.
De asemenea, epuizarea poate fi şi o urmare a somnului de proastă calitate sau a insomniei. Acestea sunt probleme des întâlnite în cazul persoanelor care se confruntă cu depresia.
Ai dureri în tot corpul şi nu îţi explici ce anume te-a adus în această stare, pentru că nu suferi de nicio boală? Ei bine, tot depresia ar putea fi de vină.
Deseori, durerea resimţită în tot corpul, până în ultima fibră a noastră, este de fapt exagerată la nivel psihic, din cauza depresiei. Astfel, avem senzaţia că ne doare fiecare părticică din corp, dar de fapt să nu avem deloc toleranţă la durere.
De aceea, în multe cazuri, persoanele care urmează tratament cu antidepresive constată că acestea au şi efect analgezic, ameliorând semnificativ durerile.
Nu mai vezi clar? Da, de vină poate fi privitul la ecranul monitorului ore în şir, dar şi depresia. Cercetătorii au descoperit că depresia este frecvent asociată cu tulburări de vedere, cum ar fi dificultăţile de a diferenţia negrul de alb. De unde şi expresia „vezi totul în negru atunci când eşti deprimat”…