Spanacul ne este cunoscut încă din copilărie – dacă nu din farfurii – cu siguranţă din desenele animate cu Popey Marinarul. Probabil şi acum personajul animat este cel mai bun ambasador pentru frunzele verzi. Spanacul este indicat a fi consumat cu regularitate şi în curele de slăbire. 100 de grame de spanac au doar 23 de kcal. Iată cum să-l preparaţi corect!
Deşi mesajul din desenele animate cu Popey Marinarul spanacul era promovat ca o sursă puternică de fier (100 g de spanac asigură o treime din doza zilnică de fier recomandată), ei bine, frunzele verzi în stare crudă asigură doza zilnică de vitamina A şi doza zilnică de vitamina K în doar 100 g.
Datorită conţinutului său slab caloric şi ale nutrienţilor speciali este recomandat şi la gravide (pentru a preveni deficitul de folaţi). Anemia este o problemă de sănătate publică, conform Organizaţiei Mondiale ale Sănătăţii, iar cei mai afectaţi sunt femeile şi copiii. Spanacul nu se recomandă persoanelor care suferă de gută sau litiază urinară.
Frunzele verzi se pot consuma crude (în salate), în supe, ciorbe, tocăniţe. De asemenea, spanacul poate fi consumat pe tot parcursul anului, varianta congelată este una disponibilă din belşug. Dar în sezon, consumaţi întotdeauna varianta fresh. Pe lângă vitaminele A, K, fier are şi calciu, magneziu, magneziu, mangan, potasiu, clorofilă, betacaroten, vitaminele C, E şi B. Spanacul poate fi umplutură pentru plăcinte, poate fi consumat şi în sucuri de fructe şi legume, poate colora chiar şi clătite. Frunzele de baby spanac le puteţi pune şi pe pizza sau focaccia. Nu există limită pentru a-l prepara,
Dacă veţi prepara o salată cu baby spanac şi în mod normal aţi folosi o lingură de ulei de măsline (100 kcal), folosiţi doar o linguriţă de ulei, de exemplu. Sau cumpăraţi un recipient cu doza spray şi doar pulverizaţi ulei. Uleiul este un condiment, nu un ingredient.
Cea mai simplă reţetă de mâncare de spanac, este una tradiţională în care 1 kilogram de spanac se fierbe, se toacă şi se mixează cu ceapă călită în ulei (alegeţi un tip de ulei rezistent la temperaturi înalte), usturoi, sos de roşii.
O altă reţetă savuroasă şi foarte săţioasă de spanac congelat este şi cea pe care am încercat-o la o cură de slăbire de succes, acum câţiva ani. Într-o tigaie se pune spancul congelat cu o cană de apă şi o lingură de ulei şi se lasă să scadă foarte, foarte mult. Când este gata se poate adăuga putină brânză – mozzarella sau consuma cu un ou fiert tare.