Respiraţia urât mirositoare, surpriza oferită de purtarea măştii

Afecţiunile cardiace sau pulmonare pot fi cauze ale respiraţiei urât mirositoare. Medicul stomatolog detaliază cauzele mirosului urât al gurii şi cum putem preveni şi trata această problemă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Respiraţia urât mirositoare, surpriza oferită de purtarea măştii

De cele mai multe ori, ajutaţi şi de marketingul magazinelor, cumpărăm la casele de marcat diverse produse pentru împrospătarea respiraţiei, cum ar fi gumele de mestecat sau bomboanele mentolate, la care apelăm înainte de o întâlnire, fie că este de business, amicală sau doar conjuncturală.

Chiar şi atunci când nu simţim că este ceva în neregulă cu respiraţia noastră, ne-am creat obiceiul să anticipăm şi să îmbunătăţim o stare de fapt. De câte ori nu aţi întrebat sau nu aţi fost întrebaţi: Ai o gumă?

Problemele apar abia atunci când mirosul neplăcut nu se ascunde în produsele consumate (ceapă, usturoi, tutun etc.), de care suntem conştienţi, şi pe care dorim să le mascăm.

Problemele cardiace sau pulmonare, posibile cauze ale respiraţiei urât mirositoare

Această pandemie ne-a adus un element nou cu ajutorul căruia putem identifica mai uşor şi, mai ales, singuri dacă avem o respiraţie diferită decât cea pe care ne-o imaginam: masca!

Purtând masca de protecţie corect, să acopere nasul şi gura, puteţi identifica mult mai uşor dacă respiraţia are un miros diferit, poate chiar uşor neplăcut.

Dacă vă confruntaţi cu acest lucru, pe care nu l-aţi sesizat înainte, cauzele ar putea fi şi de natură medicală – o boală paradontală, halitoza sau „halena fetidă” –, caz în care un consult medical v-ar putea ajuta să identificaţi cu uşurinţă cauza şi să o trataţi.

Halitoza poate fi generată de:

  • O boală parodontală (boală a gingiilor);
  • Probleme cardiace (de obicei cauzate de bacterii);
  • Probleme pulmonare;
  • Fumat;
  • O particularitate biologică a esofagului, care face ca părţi din mâncare să rămână într-o porţiune a acestuia şi să se dezvolte bacteriile;
  • O afecţiune a amigdalelor care pot avea pietre şi suprafaţa lezată astfel încât să favorizeze dezvoltarea bacteriilor.

Boala parodontală este o afecţiune în care bacteriile patogene degradează ţesuturile de susţinere ale dintelui (gingia şi în cazuri avansate, osul de susţinere).

Cum scăpăm de mirosul neplăcut al gurii 

Halitoza apare încă de la debutul bolii parodontale, ceea ce reprezintă un avantaj important în depistarea precoce a acestei afecţiuni, care poate fi tratată cu ajutorul unui tratament minim invaziv, tratamentul cu laser. Acesta are ca principiu curăţarea ţesuturilor infectate şi eliminarea bacteriilor patogene, îndepărtându-se astfel cauza halenei fetide.

După terminarea tratamentului parodontal, periajul de minimum două ori pe zi şi igienizările profesionale periodice contribuie la diminuarea riscului de reapariţie a halitozei.

Ce putem face pentru a scăpa de respiraţia urât mirositoare atunci când nu este provocată de o afecţiune care să necesite tratament:

• Igiena bucală (spălat pe dinţi) cel puţin de două ori pe zi;
Igiena limbii;
• Folosirea apelor de gură antibacteriene (recomandat să le folosim înainte de culcare, după ce ne-am spălat pe dinţi, ca să împiedicăm proliferările bacteriene pe timpul nopţii);
• Folosirea aţei dentare (ideal la fiecare periaj, astfel ne asigurăm că nu rămân resturi de mâncare între dinţi, care pot favoriza dezvoltarea bacteriilor).

Nu uitaţi că produsele alimentare din gama gumelor sau bomboanelor nu remediază problemele, ci doar le ascunde pe perioade scurte, fără să acţioneze asupra cauzelor care generează schimbările de miros. Sunt de ajutor şi le putem păstra la îndemână, dar cu atenţie sporită la cantităţile de zahăr care vor genera alte probleme ale danturii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Pătrașcu - Medic stomatolog
Bine te-am găsit! Sunt dr. Beatrice Pătraşcu, medic stomatolog, specialist în laser stomatologic, pedodonţie şi inhalosedare la Clinica Gentle Dentist. Sunt aici să te scap de frica de dentist şi sper să te conving că a preveni problemele dentare este întotdeauna mai uşor decât să ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult