Dr. Ela Bănică, ortodont: 5 paşi pentru sănătatea orală a întregii familii

  • Publicat:
Dr. Ela Bănică, ortodont: 5 paşi pentru sănătatea orală a întregii familii

Pentru a vă asigura că dinţii copilului sunt sănătoşi, frumoşi şi aliniaţi corespunzător, igiena orală a copilului ar trebui să înceapă imediat ce erupe primul dinte. În familie, o atenţie specială trebuie acordată curăţării corespunzătoare a dinţilor, deoarece o igiena orală în timp util şi relevantă poate împiedica necesitatea terapiei dentare în viitor. Am stat de vorbă cu Dr. Ela Bănică, specialist în ortodonţie, ortopedie dento-facială şi prevenţie care ne-a dezvăluit cinci paşi importanţi pentru igiena dentară a a întregii famili.

Împrieteneşte-ţi copilul cu stomatologul

Medicul ortodont Ela Bănică recomandă să luaţi copilul cu dumneavoastră la stomatolog cât de timpuriu pentru a-l familiariza cu mediul. „Prima vizită trebuie să pară un joc, îi vom arata copilului scaunul dentar şi diferitele dispozitive amplasate lângă unitul dentar. Copilul poate sta pe scaun singur sau în braţele părintelui. Într-un mod prietenos şi atrăgător pentru copii, medicul examinează dinţii copilului, îi curăţă şi aplică o spumă de întărire a smalţului”, spune Marinela Bănică, medic ortodont. În timpul vizitei, medicul educă părintele despre metodele corecte pentru a avea grijă de dinţii copilului, care sunt produsele ideale – periuţa de dinţi, pastele de dinţi şi alte produse de igienă orală  care sunt cel mai bine de folosit în fiecare zi. Aceste manopere efectuate de specialist reprezintă modalitatea ideală de a educa treptat copilul astfel încât să nu-i fie frică de dentist.

Învaţă şi tu ca părinte cum să-ţi îngrijeşti dinţii

Curăţarea incorectă sau insuficientă a danturii este în detrimentul sănătăţii dinţilor şi gingiilor. Grija pentru igiena orală şi vizitele periodice la un specialist stomatolog asigură frumuseţea şi sănătatea dinţilor. „Aproximativ 95% din bacterii se formează între dinţi. Eşecul de a curăţa aceste zone duce la cavităţi dentare, inflamaţia gingiilor, adică gingivita, care, dacă este lăsată netratată, se transformă în parodontită, o boală a gingiilor mult mai gravă”, spune Dr. Ela Bănică.
Mai mult, medicul face o comparaţie inedită între periajul dinţilor şi curăţarea pantofilor. „Puteţi curăţa pantofii care sunt strâns aşezaţi unul lângă altul? Veţi putea curăţa parţial aceşti pantofi; laturile pantofilor vor rămâne necurăţate. Atunci de ce ai curăţa dinţii în acest fel?”, întreabă Dr. Ela Bănică. În timp ce suprafaţa dintelui de lângă gingii şi între dinţi este concavă, curăţarea dinţilor cu o perie de dinţi obişnuită lasă o parte a dintelui necurăţată. „Spre deosebire de pantof, nu puteţi lua un dinte separat şi nu îl puteţi curăţa din toate părţile”, completează medicul. În mod obişnuit, cavităţile dentare (carii) apar între dinţi sau în fisurile dinţilor care sunt mai greu de curăţat, motiv pentru care sunt predispuse la dezvoltarea plăcii dentare.

Foloseşte o periuţă dentară individualiztată

Pentru a curăţa zonele dintre dinţi, se poate folosi aţa dentară. „Cu toate acestea, din cauza anatomiei dinţilor, curăţarea cu un fir, cu aţă nu este suficientă”, crede Ela Bănică. Suprafaţele dintre dinţii şi de lângă gingii sunt concave, motiv pentru care folosirea unor periuţe speciale interdentare reprezintă cea mai bună opţiune. Spaţiile dintre dinţi pot varia, astfel încât dimensiunea periuţelor interdentare ar trebui determinată şi personalizată de un specialisl în profilaxie şi igienă dentară.

Diagnostichează problema înainte de a apărea

Aşa cum spuneam, aproape 95 % din carii şi 100 % din parodontopatii apar în zona spaţiilor interdentare. Iniţial aceste defecte nu vor fi descoperite pentru o lungă perioadă de timp folosind metodele de diagnosticarea actuală. Doar când daunele produse de carii au atins o anumită dimensiune sunt vizibile pe o radiografie sau cu ajutorul diagnosticului vizual. Ceea ce medicii stomatologi au diagnosticat până în prezent este de fapt afectarea carioasă  în stadiu tardiv al bolii. Ceea ce nu văd, procesul de boală există înainte de asta. Acest decalaj în diagnosticare, de la începutul bolii până la consecinţele vizibile, există din păcate de mulţi ani pentru carii, ba chiar decenii pentru parodontită în practica stomatologică clasică. „Dar cum ar fi dacă medicii stomatologi ar putea diagnostica cu un ochi în viitor, în loc să privească înapoi”, se întreabă Dr. Ela Bănică.

Diagnosticul  efectuat cu ajutorul sondei BOB fac posibil acest lucru: în fiecare caz cariile / sau parodontitele sunt precedate de un biofilm (o peliculă care conţine salivă resturi alimentare şi bacterii), care se dezvoltă imediat ce spaţiul dintre dinţii de lapte se închide sau în spaţiile interdentare la adolescenţi şi adulţi. „Perioada de incubaţie pentru dezvoltarea gingivitei în mijlocul spaţiului interdental este de numai opt zile”, spune Dr. Ela Bănică. Din acest moment, gingivita poate fi diagnosticată cu o sondă BOB şi astfel poate fi prevăzută evoluţia viitoare a cariilor şi a parodontitei. „Acest tip de diagnostic schimbă în mod fundamental stomatologia. Deoarece în loc să repare doar simptomele tardive ale bolilor, acum există posibilitatea de a combate cauza cariilor şi parodontitei într-un mod eficient.”
Aşa cum arată şi exemplul pantofilor: curăţarea cu un dispozitiv nepotrivit poate chiar să dăuneze. Defectele rezultate din curăţarea greşită se dezvoltă la coletul dinţilor (treimea dentară  situată în apropierea gingiei) care, în timp, se uzează şi devine dureroasă. Deseori diagnosticul este „curăţare greşită”, deşi nu contează ce fel de periuţă sau tehnică a fost folosită.
„O periuţă de dinţi creează întotdeauna defecte de curăţare, deoarece spală mai mulţi dinţi simultan. Aceste bacterii nu sunt adesea eliminate prin metodele convenţionale de curăţare. De aceea, aflarea problemelor cu un pas înainte să afară, dar şi folosire unor periuţe de dinţi individualizate vor ţine la distanţă tartrul, cariile, sângerarea gingivală, sensibilitatea la cald/frig.”

Mergeţi cu mic, cu mare de două ori pe an la stomatolog

Este recomandat să vezi un specialist în igienă dentară de două ori pe an. Cu toate acestea, numărul de vizite poate varia pentru diferiţi pacienţi şi trebuie stabilit pentru fiecare pacient în parte, ţinând cont de starea de igienă orală a pacientului şi de obiceiurile de îngrijire orală. În timpul vizitei, specialistul educă pacientul în rutina de îngrijire orală adecvată şi recomandă produsele care sunt cele mai potrivite pentru pacient. Igiena orală corectă şi minuţioasă este condiţia principală a unui zâmbet sănătos şi frumos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Transpiraţiile nocturne: ce le cauzează
Transpiraţiile nocturne: ce le cauzează