Legătura neştiută dintre boala parodontală şi demenţă. Pacienţii peste 65 de ani, expuşi riscului

Iată ce spune despre legătura dintre boala parodontală şi demenţă medicul stomatolog Adrian Mina!
  • Publicat:
Legătura neştiută dintre boala parodontală şi demenţă. Pacienţii peste 65 de ani, expuşi riscului
Bacteriile care provoacă boala parodontală sunt asociate cu dezvoltarea bolii Alzheimer şi demenţele aferente, în special demenţa vasculară, potrivit unei analize recente, conduse de oamenii de ştiinţă de la National Institutes of Aging. Iată ce spune despre acest lucru medicul stomatolog Adrian Mina!
 
„Potrivit cercetătorilor, bacteriile parodontale cauzate de infecţii orale pot călători, prin fluxul sanguin, până la creier. Studiile arată că acesta este un mecanism ce influenţează cascada de evenimente care pot duce la apariţia demenţei.
 
Participanţilor la studiu li s-a efectuat un examen stomatologic pentru depistarea bolii parodontale. De asemenea, li s-au făcut analize de sânge. Cercetătorii au analizat anticorpii găsiţi în sângele acestora, precum şi 19 bacterii orale ce au legătură cu posibilitatea dezvoltării demenţei. 
 
Dintre aceste 19 bacterii, Porphyromonas gingivalis este cel mai frecvent vinovat factor cauzator de boala parodontală. Iar studiile recente arată că plăcile proteinei beta-amiloide, un reper major al bolii Alzheimer, pot fi produse ca răspuns la această infecţie”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Pacienţii peste 65 de ani, grupa de risc major?

„Analiza a relevat faptul că adulţii în vârstă cu semne de boală parodontală şi infecţii ale gurii au mai multe şanse să dezvolte Alzheimer. În cazul pecienţilor peste 65 de ani, apariţia bolii Alzheimer a fost asociată cu anticorpi împotriva P Gingivalis. Aceştia, în combinaţie cu alte bacterii, precum Campylobacter rectus şi Prevotella melaninogenica, cresc riscul de apariţie a demenţei”, adaugă specialistul.

Concluzii 

„Consider ca este necesară o monitorizare pe termen lung  a rezultatelor acestui studiu. În acest moment, ele doar arată că infecţia orală a precedat diagnosticul demenţei. În plus, e important de menţionat faptul că aceste studii pot arăta asocierea, dar nu demonstrează neapărat cauzalitatea. Sunt necesare studii clinice pentru a testa dacă tratarea infecţiilor cu P. gingivalis poate reduce dezvoltarea sau apariţia demenţei”, a dezvăluit medicul stomatolog.
Urmărește CSID.ro pe Google News