Afecţiunile ORL sunt supărătoare. Şi cu toţii ne-am confruntat cu ele de-a lungul vieţii. Chiar dacă se manifestă mai mult în sezonul rece, otitele, amigdalitele, sinuzitele sau rinitele pot crea neplăceri oricui, indiferent de vârstă, iar în lipsa administrării unui tratament adecvat, ele pot duce la complicaţii.
Fiind apropiate, eventualele afecţiuni care apar la nivelul unui organ, se transmit rapid şi la celelalte. Prin urmare, e foarte uşor ca de la o infecţie a urechii medii să dezvolţi o răceală severă, sinuzită, pusee de alergie sau infecţii faringiene.
Atunci când tratezi superficial orice boală, poţi ajunge la complicaţii extrem ne neplăcute, care uneori se pot remedia numai cu antibiotic sau chirugical. Printre cele mai grave probleme de ordin ORL pot fi enumerate pierderea auzului, perforaţia timpanului sau paralizia facială.
Oboseala, stresul cronic, alimentaţia necorespunzătoare sau fumatul, sunt doar câţiva dintre factorii care pot influenţa negativ un sistem imunitar funcţional. Specialiştii recomandă eliminarea completă a acestora din viaţă cotidiană, cât şi cure de tratament preventiv, de întărire sau de susţinere a organismului.
Folosite din timpuri străvechi, apa sărată şi nămolul au efecte antiinflamatoare şi antialgice (prin modificarea percepţiei dureroase şi relaxarea musculară). Acestea produc vasodilataţie periferică, adică scad tensiunea arterială şi menţin ritmul cardiac constant. Acestea stimulează capacitatea de apărare a organismului, îmbunătăţindu-se astfel, în mod eficient, mijloacele de reducere a intensităţii proceselor inflamtorii.