Anxietatea este o reacţie afectivă subiectivă, ce se caracterizează printr-o stare neplăcută de tensiune interioară, acompaniată sau nu de un comportament congruient şi care ar putea determina simptome somatice. Am stat de vorbă cu dr. Ioana Silion, medic psihiatru despre manifestările anxietăţii, cauzele, reacţiile ce se produc în creier, persoane vulnerabile şi simptome.
CSÎD: Aduc cu ele şi ceva bun, stările de anxietate?
Dr. Ioana Silion: Anxietatea cotidiană, adaptativă, este starea de vigilenţă care ne pregăteşte şi declanşează mecanismele de coping, utile pentru a face faţă unei situaţii care necesită atenţie sporită.
CSÎD: De ce se instalează?
Dr. Ioana Silion: Condiţionarea fricii reprezintă procesul prin care un stimul neutru vine să evoce frica, în urma conectării sale repetate cu un stimul aversiv. Am putea spune că reprezintă un mecanism învăţat, instalat uneori subtil, fără să ne dăm seama.
CSÎD: Ce se întâmplă exact în creier când se ”lasă asupra noastră acestă pâlcă”, stare greoaie ce se numeşte anxietate?
Dr. Ioana Silion: Există o anumită vulnerabilitate personală, reprezentată de capacitatea defectuoasă de adaptare. De asemenea, este implicată şi o vulnerabilitate biologică, care îi face pe anumiţi oameni să fie sensibili la anxietate. Aceasta implică sisteme noradrenergice, serotoninergice, GABA-ergice şi gutamatergice, care declanşează sau intreţin o stare de surescibilitate neuronală.
CSÎD: Cum recunoaştem anxietatea?
Dr. Ioana Silion: Anxietatea este cea mai frecventă patologie psihiatrică, invalidantă atunci când interferă cu activităţile zilnice. Aceasta perturbă echilibrul emoţional şi cognitiv, fără a altera capacitatea de testare a realităţii. Pacienţii au conştiinţa bolii şi vin singuri la doctor pentru ajutor.
CSÎD: Cum debutează?
Dr. Ioana Silion: Debutul se poate instala lent, în timp şi atunci pacientul nu mai poate localiza temporal trigerul anxietăţii – în cazul anxietăţii generalizate şi a tulburărilor somatoforme. De asemenea, debutul poate fi brusc, zgomotos, cu o simptomatologie impresionantă – în cazul atacurilor de panică sau a fobiilor.
CSÎD: Care sunt principalele simptome?
Dr. Ioana Silion: Cei mai mulţi pacienţi experimentează o teamă neexplicată, fără să o poată controla. Alţii prezintă şi reacţii psiho-vegetative, ceea ce noi numim somatizări. Cele mai multe somatizări au ca localizare sfera cardio-respiratorie (nod în gât, palpitaţii, creşteri ale tensiunii arteriale, respiraţie precipitată) sau digestivă (tranzit digestiv accelerat sau dureri abdominale difuze şi nelocalizate). Aceste simptome dispar odată cu tratarea anxietăţii.
Pacienţii ajung să aibă comportamente evitante sau compulsiuni (acţiuni repetate) pentru a-şi reduce anxietatea.
CSÎD: Care sunt factorii de risc care ne indică faptul că suntem în pericol de a dezvolta anxietate?
Dr. Ioana Silion: Sunt unele persoane care au un temperament melancolic, cu o încărcătură emoţională puternică, persoane care tind să fie încordate, tensionate, îngrijorate în permanenţă. Aceştia au un comportament evitant tocmai pentru a nu greşi. Să spunem că astfel de persoane ar putea fi la risc mai ridicat de a dezvolta o patologie psihică, inclusiv anxietăţi, de-a lungul vieţii.