Coronavirus versus ciumă: ce au cele două în comun?

Iată ce au în comun ciuma şi noul coronavirus.
  • Publicat:
Coronavirus versus ciumă: ce au cele două în comun?
Statul California se confruntă cu primul caz de ciumă din ultimii cinci ani, anunţă surse oficiale din domeniul sănătăţii. În urma unui comunicat de presă, oficialii din El Dorado spun că Departamentul Public de Sănătate din California au anunţat rezultatul pozitiv al unui test făcut de un rezident care, în prezent, se află sub supraveghere medicală şi se recuperează acasă. Se crede că tânărul a intrat în contact cu ciuma după ce a fost muşcat de o căpuşă în timp ce-şi plimba câinele.
 
Potrivit comunicatului de presă emis de El Dorado, ultimul caz raportat de ciumă în California a fost în 2015, când două persoane au fost infectate de o căpuşă în Parcul Naţional Yosemite. După tratament, ambele persoane s-au recuperat. Un alt caz a mai fost raportat în anul 2006.
 
”Cazurile de ciumă sunt extrem de rare, dar foarte serioase”, avertizează Dr. Nancy Williams în comunicatul de presă.
 
Bineînţeles, COVID-19 este virusul care ne preocupă în prezent, dar pentru că recent au fost diagnosticate persoane de ciumă în China şi Mongolia, multe persoane se întreabă care sunt similarităţile dintre noul coronavirus şi ciumă.

Comparativ cu COVID-19, ciuma este foarte rară

Ciuma bubonică (una dintre cele mai comune forme), cunoscută şi ca ”moartea neagră”, a afectat 30-50% din populaţia Europei în secolul XIV. În prezent, este foarte rar întâlnită. Mai exact, în ultimele decenii s-au confirmat o medie de şapte cazuri provocate de bacteria Yersinia pestis, arată Centrul de
 
Prevenţie şi Control al Bolilor. La nivel global, între 1000 şi 2000 de cazuri sunt identificate în fiecare an. În comparaţie, există peste 21 de milioane de cazuri confirmate de COVID-19 la nivel global, potrivit Johns Hopkins Coronavirus Resource Center.

Coronavirusul şi ciuma se transmit în acelaşi fel?

Nu. Ciuma este o infecţie bacteriană regăsită în rândul animalelor domestice ş sălbatice şi se transmite prin muşcătura de căpuşă după ce aceasta a avut ca gazdă animale precum şoareci, veveriţe, iepuri sau alte rozătoare. Totodată, mai pot fi transmise şi în urma unor zgârieturi sau muşcături. Muşcătura de căpuşă este cea mai comună formă de transmitere a ciumei bubonice, spune CDC. Pe de altă parte, COVID-19 este cauzat de un virus transmis de la o persoană la alta, în special în urma contactului direct, fie prin atingere (sărut, atingerea mâinilor sau a suprafeţelor contaminate), fie prin tuse, strănut sau chiar vorbit.

Sunt simptomele similare?

În cazul ciumei, simptomele apar în decurs de o săptămână de la expunerea la bacteria respectivă. Printre acestea se numără febra, durerile de cap, frisoane, slăbiciune, greaţă şi vomă. Febra este totodată cel mai comun simptom în cazul coronavirusului, pe lângă dificultatea de a respira, tuse seacă, pierderea mirosului şi/sau a gustului, conjunctivită, erupţii cutanate şi probleme digestive ca diareea.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult