Durerile de spate – această poveste fără sfârşit ce afectează viaţa a zeci de milioane de oameni din toată lumea. Pentru unii sunt atât de comune durerile de spate, încât nici nu le mai acordă atenţie, dar în consecinţă nici nu acţionează pentru a îndepărta cauzele ce duc la aceste senzaţii de disconfort şi pot deveni invalidante. Mai ales în pandemie, multe persoane cu dureri intense amână momentul prezentării la medic. Şi totuşi, când este neapărat nevoie să se consulte un medic din cauza durerilor de spate? Ne lămureşte dr. Dan Martin, neurochirurg.
CSÎD: Aproape cu toţii avem ocazional dureri de spate. Însă unele dureri sunt diferite ca intensitate, durată, zona de apariţie. La ce să fim atenţi?
Dr. Dan Martin: Simptomele care ridică un semn de întrebare în ceea ce priveşte semnificaţia episoadelor de durere de spate în sensul că ar putea fi o afecţiune medicală semnificativă manifestată o suferinţă (condiţie) musculo-scheletelă comună sunt denumite “red flags” (steaguri roşii).
CSÎD: Ce sunt “Red flags“ ?
Dr. Dan Martin: În mod obişnuit, ”steagurile roşii” evidenţiază afecţiuni non-mecanice/patologice de origine viscerelă (afecţiuni ale unor organe abdominale) sugerând
necesitatea pentru teste diagnostice suplimentare. Deşi au un rol valid în evaluare şi orientare clinică ar trebui utilizate cu precauţie deoarece au acurateţe limitată de diagnostic putând sugera în schimb necesitatea unui investigaţii imagistice dacă datele clinice converg către acest lucru .
CSÎD: Care este următorul pas în stabilirea unui diagnostic?
Dr. Dan Martin: O altă abordare este ”Evaluare subiectivă”, având criteriu vârsta. În Marea Britanie, vârsta peste 55 de ani este considerată un steag roşu, deoarece peste această limită de vârstă, în special peste 65 de ani creşte neşansa de a fi diagnosticat cu afecţiuni semnificative (ex: cancer). Se iau în considerare aspecte precum:
CSÎD: Ce alte simptome trebuie să ne trimită la medic?
Dr. Dan Martin: Alte criterii sunt: