Cred că v-am mai spus „doar” de vreo mie de ori că sunt la dieta fără pâine, dulciuri, sucuri. Noutatea este că am descoperit fulgii de ovăz. Bine, nu la modul că acum aflu de ei, desigur, ci că le-a venit sorocul să poposească şi la mine-n farfurie, după ce ani întregi i-am evitat, după o încercare nereuşită de a-i transforma într-un mic dejun.
Dacă tot mă ţin departe de tentaţii dulci, sper eu cât mai mult timp, m-am aprovizionat cu tot felul de fructe de la piaţă, printre care şi zemoasele prune de sfârşit de vară.
Şi pentru a diversifica meniul, le-am făcut loc într-un mic dejun care mi-a plăcut tare mult şi mi-a ţinut de foame până după prânz.
Sigur că eşecul meu cu fulgii de ovăz de acum câţiva ani era previzibil: nu aveau gust, nici culoare, iar textura era ca a unui terci fleoşcăit. Fireşte că la nivelul creierului s-a pornit o revoluţie: „Ce-mi dai tu aici să mănânc? Ce-i fiertura asta? Nici nu încape discuţie, de terciul ăsta nu te atingi!”.
Şi nu m-am mai atins, ce-i drept, până acum câteva zile, când le-am dat fulgilor de ovăz încă o şansă, pentru că ştiam despre ei că sunt foarte săţioşi. Iar eu simţeam nevoia de ceva făinos, cât de cât, mai ales că nu mai există firimitură de pâine în casă.
Aşa că am căutat o reţetă rapidă de mic dejun care să îmi umple stomacul, dar să nu îmi dea peste cap planul de slăbire.
Iată combinaţia care mi-a plăcut tare mult şi vă recomand să o încercaţi şi voi!
Ingredientele de mai jos sunt pentru o porţie (teoretic), dar eu am avut nevoie de „ajutor” să termin tot din farfurie:
Sincer, marele secret al acestui mic dejun constă în modul de preparare a fulgilor de ovăz. Este esenţial să fie gătiţi exact atât cât trebuie, nici prea mult, nici prea puţin. În caz contrar, fie vei mânca un terci deloc aspectuos, fie nişte hoaspe care s-ar putea să îţi îngreuneze digestia.
Să o luăm pe paşi:
1) Într-o oală mică, adu laptele la fierbere (poţi folosi şi apă, dar e mai gustos aşa), adaugă fulgii de ovăz şi lasă pe foc mic aproximativ 10 minute. Desigur, amestecă ocazional, ca să nu se prindă fulgii de peretele vasului. Dacă ţi se pare că fulgii au absorbit tot lichidul şi încă nu sunt suficient de moi, mai poţi adăuga puţin lapte sau apă, dar să fie calde.
2) După cele 10 minute, adaugă seminţele de chia, bucăţelele de prune, scorţişoara, mierea şi pudra de vanilie (dacă foloseşti). Mai lasă pe foc 2-3 minute, cât să împrumute ovăzul aromele tuturor ingredientelor.
3) Se toarnă amestecul de ovăz, prune şi mirodenii într-un bol şi se serveşte cu feliuţe de banană şi coajă de lămâie. Desigur, voi puteţi înlocui bananele cu fructe de pădure sau orice alte fructe vă plac.
Recunosc, gustul bun m-a surprins, mă aşteptam să strâmb din nas şi să mănânc în silă, dar nu a fost deloc aşa. Plus că stomacul meu a avut ce să digere până după prânz, când şi-a făcut din nou apariţia senzaţia de foame. Dacă ştiţi şi alte reţete gustoase de mic dejun pe bază de fulgi de ovăz, vă aştept cu drag să îmi scrieţi într-un comentariu!