Cum se manifestă o mamă cu personalitate de tip dominator

Comportamentul mamei dominatoare este legat de dorinţa ei de a avea control absolut, considerând că doar ea ştie cel mai bine ce şi cum trebuie să facă copilul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se manifestă o mamă cu personalitate de tip dominator

Mamele de tip dominator îşi pot manifesta acest comportament în două circumstanţe: faţă de copil sau faţă de întreaga familie.

Care sunt motivele pentru care o mamă poate simţi nevoia să devină dominatoare? Bineînţeles că motivele sunt multiple şi pot diferi de la o persoană la alta.

Din ce cauze apare comportamentul dominator

Din perspectivă psihologică, putem vorbi despre:

Comportamentul mamei dominatoare

Comportamentele ei sunt în general legate de dorinţa ei de a avea control absolut, considerând că doar ea ştie cel mai bine ce şi cum trebuie să facă copilul.

În acest sens, poate nega orice altă persoană care o poate sfătui sau o poate îndruma pentru a creşte şi educa copilul cât mai bine.

  • nu îi place să fie sfătuită
  • consideră că doar ea are dreptate
  • nu poate purta un dialog bazat pe argumente
  • se enervează foarte uşor
  • poate fi extrem de haotică în privinţa programului copilului, dar şi a metodelor alese pentru a-l educa
  • are conflicte dese cu soţul, familia de origine sau prietenii
  • are conflicte cu educatorii sau profesorii, considerând că aceştia nu ştiu să îşi facă bine treaba
  • neagă orice autoritate profesională ce promovează alte idei diferite de ale ei
  • adeseori se ajunge la divorţ

Care pot fi efectele unei mame cu personalitate de tip dominator asupra propriului copil?

Efectele pot fi multiple, însă pe lângă personalitatea mamei mai pot fi şi alţi factori ce pot anula, minimiza sau maximiza aceste efecte.

La modul general, putem vorbi despre copii ce pot suferi de:

Ce poate face un soţ care are o soţie dominatoare? O mamă dominatoare îşi poate conştientiza problema, dorindu-şi să o rezolve?

În ambele situaţii, recomandarea mea este să se apeleze la ajutor specializat.

Soţul poate veni la psiholog pentru a înţelege dacă şi cum se poate ajunge la o formulă de compromis cu soţia pentru binele copilului.

Mama, în cazul în care îşi conştientizează (foarte rar se întâmplă asta) problema, poate veni la psiholog pentru a înţelege de unde a apărut această nevoie de control exagerată şi pentru a-şi rezolva problemele personale care au transformat-o într-o mamă dominatoare, să găsească formula echilibrată prin care îşi poate creşte şi educa corect copilul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult