Bronşita: tot ce ar trebui să ştii despre ea

Bronşita poate fi uşor confundată cu gripa, răceala, cu alergiile sau, mai nou, chiar cu noul coronavirus. Citeşte cum poţi deosebi bronşita de alte afecţiuni.
  • Publicat:
Bronşita: tot ce ar trebui să ştii despre ea

Bronşita este o inflamaţie apărută la nivelul plămânilor care, deşi poate provoca disconfort major, în mod normal nu reprezintă nimic cu adevărat grav, având toate simptomele unei boli virale obişnuite, cum ar fi răceala sau, mai nou, COVID-19. Din păcate, ea poate deveni o afecţiune mai gravă, în situaţia fumătorilor cronici.

Bronşita poate fi cauzată şi de expunerea la fum, iritanţi chimici sau bacterii. Tusea, flegma şi senzaţia de oboseală sunt simptome tipice ale bronşitei, dar acestea sunt şi simptome ale altor boli, deci este important să aveţi un diagnostic şi tratament corecte.

Practic, atunci când ne îmbolnăvim de bronşită, “căptuşeala interioară” a plămânilor se umflă şi se îngroaşă, îngustând căile respiratorii. Aceste membrane iritate secretă, de asemenea, mucus suplimentar, care acoperă şi uneori înfundă căile respiratorii mici. Valurile de tuse sunt modul în care organismul încearcă să elimine aceste secreţii pentru o respiraţie mai uşoară.

Bronşita: simptome

Principalul simptom al bronşitei este o tuse productivă care persistă de la câteva zile până la câteva săptămâni. Alte simptome care pot apărea sunt: oboseală, un uşor şuierat care se aude la respiraţie, respiraţie greoaie. Febra este neobişnuită şi sugerează pneumonie sau gripă.

Bronşita acută se dezvoltă adesea la trei-patru zile după o răceală sau gripă. Poate debuta cu o tuse uscată, apoi după câteva zile tusea poate fi însoţită şi de mucus. Majoritatea oamenilor depăşesc o criză acută de bronşită în două-trei săptămâni, deşi tusea poate uneori să persiste timp de patru săptămâni sau mai mult. Dacă sunteţi într-o stare bună de sănătate, plămânii vor reveni la normal după ce v-aţi recuperat după infecţia iniţială.

Medicii suspectează apariţia aceastei boli atunci când dezvoltaţi tuse cu flegmă pe parcursul mai multor zile, timp de cel puţin trei luni într-un an sau chiar doi ani la rând. Bronşita cronică este o afecţiune gravă care face ca plămânii să devină un teren propice pentru infecţii bacteriene şi poate necesita un tratament medical continuu. Este o formă de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), o boală pulmonară care îngreunează respiraţia. „Tusea fumătorului” este uneori un semn de bronşită şi BPOC.

Simptomele bronşitei sunt adesea aceleaşi cu cele ale altor afecţiuni, cum ar fi astmul, pneumonia, alergiile, răceala obişnuită, gripa, sinuzita, boala de reflux gastroesofagian şi cancerul pulmonar. Consultaţi-vă medicul pentru a obţine un diagnostic precis. Bolile grave precum pneumonia necesită un tratament prompt.

Bronşita: când trebuie să consultaţi doctorul

Este nevoie să mergeţi la medic atunci când aveţi respiraţie greoaie, când aveţi tuse cu sânge, când aveţi febră mai mare de 38 grade Celsius sau când tusea durează mai mult de patru săptămâni.

Bronşită acută: cauze

Această formă de bronşită este mai frecventă iarna şi 9 din 10 cazuri sunt cauzate de un virus. Iritanţii – cum ar fi fumul de tutun, substanţele chimice din produsele de curăţat de uz casnic, chiar şi fumul sau praful din mediu – pot provoca, de asemenea, bronşită acută.

Bronşita cronică: cauze

Fumatul este de departe cea mai frecventă cauză a bronşitei cronice. Expunerea la praf şi gaze toxice este o cauză mult mai puţin frecventă, observată la mineri şi manipulatorii de cereale. Poluarea aerului poate agrava simptomele persoanelor diagnosticate cu bronşită cronică.

Fumătorii şi bronşita

Un fumător care suferă de bronşită acută se va recupera mult mai greu decât un pacient normal. Chiar şi fumatul unei simple ţigări poate provoca daune temporare la nivelul căilor respiratorii. Fumatul suplimentar continuă deteriorarea şi creşte riscul de bronşită cronică, ceea ce poate duce la un risc crescut de infecţie pulmonară şi daune pulmonare permanente.

Bronşita acută: tratament

Se recomandă consumul cât mai multor lichide; odihnă din plin şi evitarea fumului sau altor iritanţi. Calmantele uşoare, care nu necesită reţetă medicală, vă pot ajuta cu durerile corporale. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un expectorant care să ajute la dizolvarea mucusului, astfel încât acesta să poată fi eliminat mai uşor sau un medicament bronhodilatator inhalator pentru a vă deschide căile respiratorii.

Bronşită cronică: tratament

Dacă aveţi bronşită cronică cauzată de fumat, cel mai important lucru de făcut este să renunţaţi la fumat pentru a preveni deteriorarea continuă a plămânilor. Tratamentul poate include bronhodilatatoare şi steroizi (prin inhalare sau pe cale orală).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult