Prof. dr. Călin Tătaru: „Nu există tratament naturist, bioenergetic sau cu picături pentru cataractă!”

Am aflat de la dr. Tătaru amănunte despre modul de desfăşurarea a operaţiei pentru tratarea cataractei, afecţiune responsabilă pentru orbire la nivel mondial.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Prof. dr. Călin Tătaru: „Nu există tratament naturist, bioenergetic sau cu picături pentru cataractă!”

Problemele de vedere ne vor afecta mai devreme sau mai târziu pe fiecare dintre noi. O dată cu vârsta, acuitatea vizuală poate scădea. Am stat de vorbă despre cea mai temută afecţiune a ochilor – cataracta- cu profesor dr. Călin Petru Tătaru, Preşedinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă.

CSÎD: Cum se poate trata cataracta în 2020?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Indiferent de tipul cataractei tratamentul curativ este unul singur şi anume cel chirurgical, care presupune îndepărtarea cristalinului natural opac şi implantarea unei lentile intraoculare artificiale cristalin artificial. Nu există în acest moment vreun tratament naturist, cu picături, bioenergetic sau de altă natură, care să amelioreze sau să vindece cataracta.

În funcţie de gradul afectării acţiunilor zilnice ale pacientului, se stabileşte momentul operaţiei

CSÎD: Când este momentul optim pentru operaţia de cataractă?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Momentul optim al intervenţiei chirurgicale este dictat pe de o parte de către pacient (în funcţie de gradul afectării activităţilor zilnice), pe de altă parte de către medicul oftalmolog (în funcţie de gradul de opacizare al cristalinului, posibile complicaţii apărute – glaucom secundar, sau de eventuale tratamente pentru polul posterior – aplicaţii laser în retinopatia diabetică, unde avem nevoie de o vizualizare foarte bună a fundului de ochi).

Şi în România cataracta se tratează la standarde înalte

CSÎD: Cum se efectuează operaţiile pentru de cataractă la noi în ţară?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Intervenţia chirurgicală pentru cataractă se efectuează la cele mai înalte standarde şi în România, nivelul de instruire al chirurgilor români precum şi aparatura folosită fiind la acelaşi nivel cu cel din întreaga lume. De asemenea, şi în România sunt disponibile lentile intraoculare artificiale performante, premium,  multifocale, bifocale, torice (care corectează toate viciile de refracţie, inclusiv astigmatismul cornean, pentru toate distanţele), astfel încât postoperator pacientul nu mai are nevoie de ochelari.

Ce şanse sunt pentru recuperarea vederii în urma operaţiei?

CSÎD: Ce rată de succes au aceste operaţii?

Prof. Dr. Călin Tătaru: Operaţia de cataractă este cea mai frecventă intervenţie chirurgicală oftalmologică, fiind considerată o intervenţie de rutină, cu rata de succes de peste 90%.

Cum se operează cataracta?

CSÎD: Cum se desfăşoară operaţia ?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
În linii mari, operaţia de cataractă constă în îndepărtarea cristalinului opac (cataractei) cu ajutorul ultrasunetelor (facoemulsificare) şi implantarea unui cristalin artificial, conform măsurătorilor preoperatorii (biometrie). Anestezia poate fi locală (se efectuează o injecţie periocular, retrobulbar) sau de foarte multe ori anestezia este topică (se instilează picături cu anestezic, fără injectare).

CSÎD: Cât durează intervenţia?
Prof. Dr. Călin Tătaru:
Intervenţia propriu-zisă durează în medie 10-15 minute, pacientul este conştient tot timpul operaţiei, nu simte durere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult