Suntem Beatrice Osanu şi Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, pasionate de viaţă sănătoasă, la curent cu trenduri, studii, sfaturi de tot felul, intrigate de controverse, hotărâte să le dezbatem într-o manieră relaxată. Explorăm argumente pro şi contra, decise să facem, pe cât posibil, lumină în tot acest ocean de informaţii despre sănătate, diete, sport şi frumuseţe.
În această emisiune, vorbim despre două cărţi pe care le-am citit recent şi care ne-au stimulat să înţelegem cât mai bine cum funcţionează organismul femeilor, de ce este important să avem grijă de noi şi cum viaţa sexuală activă ne poate ajuta să ne bucurăm cât mai mult timp de sănătate.
De altfel, această discuţie pe care am intitulat-o „Bătălia cărţilor” este una dintr-o serie lungă pe care o propunem tuturor celor care vor să afle informaţii din cele mai recente volume, viziuni ale medicilor, psihologilor şi biologilor, dar şi recomandări pentru o viaţă mai bună.
Una dintre cărţi este „Creierul femeii” scrisă de Louann Brizendine, psihiatru şi cercetător în cadrul Universităţii din California, San Francisco. Autoarea trece în revistă toate etapele din viaţa unei femei, pornind din stadiul fetal şi până la senectute, fiecare etapă fiind marcată de un anumit profil hormonal. Acesta ne modelează creierul, ne influenţează comportamentul şi ajută sâ facem faţă perioadei maternităţii, dar şi menopauzei. Autoarea a dedicat un volum şi bârbaţilor, diferenţele dintre sexe fiind semnificative din punct de vedere hormonal, dar şi contestate de anumite voci medicale.
Cealaltă carte pe care o aducem în discuţie se numeşte „Zeiţele rămân tinere pentru totdeauna” şi aparţine autoarei Christiane Northrup, medic ginecolog, care oferă soluţii pentru longevitatea şi sănătatea femeii până la vârste înaintate. Medicul american insistă asupra importanţei unei vieţi sexuale împlinite, dar şi a schimbării mentalităţii care ne împiedică să ne trăim viaţa în echilibru fizic, mental, emoţional şi spiritual.
Aceste două cărţi sunt o picătură într-un ocean de informaţii care ne pot îmbunăţăţi existenţa, o invitaţie la lectură pe viaţă, una dintre căile prin care ne putem dezvolta, schimba şi putem atinge acel echilibru atăt de râvnit.