Atunci când vorbim despre frumuseţe, vorbim şi despre un trup armonios. Atunci când vorbim despre un trup armonios, cu siguranţă posteriorul are un rol bine definit. Sau ar trebui să aibă în opinia posesorului sau/şi a privitorului. Am stat de vorbă despre implantul fesier cu chirurgul estetician Călin Doboş.
CSÎD: Când şi unde a fost făcut primul implant fesier în lume?
Dr. Călin Doboş: Primele operaţii de reconstrucţie a zonei fesiere au fost raportate şi sunt cunoscute din anul 1969, deci iată că e ceva istoric. Pe atunci, inciziile se făceau sub fese, acum nu se mai practică aşa.
CSÎD: America de Sud este renumită pentru operaţii estetice. Ce se întâmplă acolo – nu sunt uşor de mulţumit femeile, bărbaţii, adolescenţii cu ce au primit de la natură sau e o chestiune de standarde de frumuseţe greu de atins de natură?
Dr. Călin Doboş: Legat de America de Sud, aici trebuie să ştiţi ceva, sunt operaţii destul de frecvente, deoarece din păcate ţările acelea stau foarte prost economic şi pentru femei este uneori singura rampă de lansare. Asta nu înseamnă că dacă sunt multe operaţii estetice, sunt şi reuşite toate. Eu am avut paciente din America de Sud, mutate între timp în zona Europei sau a Orientului Mijlociu, la care a trebuit să fac intervenţii şi da, am luat contact cu chirugia de acolo, în parte doar. Cred că e că peste tot, sunt şi reuşite şi nereuşite. Spuneam că situaţia economică e cea care-i stimulează să-şi faca mai multe operaţii estetice şi astfel, folosindu-se de un trup frumos, să-şi caute un viitor mai bun.
Legat de fese, aş putea spune că în America de Sud, populaţia are o construcţie cu mai mult ţesut gras şi atunci d’asta sunt populare fesele un pic mai mari, pentru că au grăsime de unde să injecteze şi dacă o combină şi cu implantul, atunci ies nişte fese impresionant de mari.
CSÎD: Cine sunt candidaţii pentru implant fesier? Aveţi pacienţi şi bărbaţi?
Dr. Călin Doboş: Practic, poate fi orice persoană care are un posterior cu o proiecţie insuficientă. Acum, ţine şi de gust personal că pot exista persoane, bărbaţi sau femei, care să aibă un posterior bine proiectat, frumos şi totuşi să fie nemultumiţi. Tehnic, ar fi persoane cu un posterior mai puţin proiectat. Da, avem şi pacienţi bărbaţi, bineînţeles. Sunt mult mai puţini, dar există.
CSÎD: Există şi situaţii în care implantul fesier se recomandă în urma unui accident, traumatism, operaţii?
Dr. Călin Doboş: Da, se poate, bineînţeles! Să nu uităm totuşi că primele implanturi care s-au făcut, au avut ca scop reconstrucţia. Deci iată că exact despre asta vorbim! Reconstrucţii fie în urma unor intervenţii chirurgicale, traumatisme ş.a.m.d. Da, sunt cazuri rare în ziua de astăzi, sau în general, de fapt, au fost rare faţă de necesităţile de altă natură şi se practică şi în astfel de situaţii.
CSÎD: Există o anumită formă de fese pe care româncele şi le doresc cu precădere?
Dr. Călin Doboş: Există două tipuri de forme de fese: anatomică şi rotundă. Nu e atât de cunoscut implantul încât româncele să aibă o preferinţă legat de ele. De obicei vin şi se informează şi ascultă şi sugestia medicului. Eu am pus ambele forme şi le folosesc în continuare, au avantaje şi dezavantaje, se aplică atunci când este necesar: implantul rotund are indicatii în anumite cazuri, implantul anatomic în alte cazuri şi un medic trebuie să ştie să le folosească atunci când este nevoie.