Limfoamele sunt tumori ale sistemului limfatic. Aceste tumori pot apărea oriunde în corp pentru că sistemul limfatic traversează tot organismul. Limfoamele non-Hodgkin reprezintă unul din cele mai frecvente tipuri de cancer. Aproximativ 1 din 50 de persoane va dezvolta limfom non-Hodgkin în decursul vieții.
Primul doctor care a descris boala este dr. Thomas Hodgkin în 1832, iar afecțiunea a fost i-a luat numele.
1 milion de oameni trăiesc cu limfom în întreaga lume şi în fiecare zi sunt diagnosticaţi 1.000 de pacienţi cu limfom
Există 30 de tipuri diferite de limfom recunoscute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dintre care 25 sub denumirea de limfom non – Hodgkin
În lipsa tratamentului, boala poate duce la deces în numai 6 luni
Aproape 200.000 de persoane mor din cauza acestei boli, în fiecare an
Incidenţa limfomului non – Hodgkin a crescut cu 80% faţă de începutul anilor `70
Limfomul este cea mai frecventă formă de cancer a sistemului limfatic, ale carui cauze rămân necunoscute
Jacqueline Kennedy Onassis – a murit de limfon non Hodgkin în 1994
Actorul american Gene Wilder – diagnosticat în 1999, în remisie completă din 2005
Paul Allen, co-fondatorul Microsoft, diagnosticat inițial în 1983, apoi cu limfon non Hodgkin în stadiul 4 în 2009, acum se află în remisie completă
Anual aproape 600.000 de persoane din toată lumea primesc diagnosticul de limfom. În lume, peste 1,5 milioane de oameni trăiesc cu limfom.Câte tipuri de limfom există?Limfoamele se împart în două categorii majore, limfom Hodgkin şi limfom non-Hodgkin sau LNH, acesta din urmă fiind cel mai des întâlnit, reprezentând circa 80% din totalul cazurilor de limfom.
Limfomul Non-Hodgkin este un cancer agresiv care adesea nu prezintă simptome. Cele mai frecvente simptome ale limfomului non-Hodgkin (LNH) sunt umflăturile nedureroase la nivelul gâtului, axilei şi în zona inghinală. Pot să apară şi o serie de alte simptome, inclusiv stare generală de rău, însă aceste simptome ale LNH pot fi atribuite şi altor cauze.