Atunci când vorbim de o rutină zilnică de îngrijire a pielii, trebuie să ținem cont de ordinea în care se aplică produsele pe ten, deoarece acestea sunt eficiente doar dacă sunt aplicate corect. O regulă simplă de urmat este aplicarea produselor de la cele mai fluide la cele mai solide.
La fel de importantă este utilizarea inițială a produselor care conțin ingrediente ce pătrund în profunzimea pielii, cum sunt antioxidanții din seruri, și apoi a celor care conțin ingrediente ce trebuie să rămână la suprafața pielii, cum sunt produsele emoliente.
Indiferent de momentul zilei, este necesar să se înceapă ritualul de îngrijire cu o sesiune de curățare a tenului.
Recomand utilizarea gelurilor de curățare, a loțiunilor sau apelor micelare, care curăță în mod delicat pielea.
Al doilea pas este utilizarea unei loțiuni tonice, ingredientele acestora corectând pH-ul pielii.
Următorul produs utilizat în rutina de skin-care trebuie să fie serul. Serurile sunt produse foarte concentrate, bogate în nutrienți, care îți permit să tratezi probleme specifice ale pielii.
Există diverse seruri disponibile, dar pentru zi recomand seruri antioxidante, care oferă o varietate de beneficii, de la luminozitate, hidratare, efect anti-aging până la neutralizarea daunelor provocate de razele UV și poluanții de mediu.
Urmează apoi crema pentru conturul ochilor. Pielea din această zonă este mult mai subțire și sensibilă, iar cu timpul producția de colagen se diminuează, pielea își pierde din elasticitate și se subțiază și mai mult.
Cremele pentru conturul ochilor, prin proprietățile lor, hidratează pielea, atenuează cearcănele, corectează semnele îmbătrânirii și pungile de sub ochi.
Vine la rând crema hidratantă pentru față. Acesta este produsul de îngrijire a pielii cel mai des utilizat și unul esențial în rutina de îngrijire. Toată lumea are nevoie de un produs hidratant, chiar și persoanele cu tenul gras.
Chiar dacă pielea are propriul sistem natural de lubrifiere format din glande care secretă sebum pentru a menține un înveliș protector împotriva condițiilor exterioare, majoritatea dintre noi avem nevoie de o hidratare suplimentară din cauza daunelor provocate de soare, vreme, praf, poluare.
Recomand aplicarea cremei de față și pe gât, și pe decolteu.
Următorul pas, cel mai important, este aplicarea cremei cu factor de protecție solară. Aceasta este necesară nu doar atunci când mergem la plajă, ci și în viața de zi cu zi.
Pentru a preveni semnele de îmbătrânire cauzate de razele solare și pentru a proteja pielea împotriva cancerului de piele, este necesar să folosim un produs cu SPF de minimum 30. Pentru zi, recomand formule ultra-light (spray sau fluid) care nu încarcă pielea.
Înainte de crema cu SPF se mai poate aplica și un ulei de față, care este o sursă de vitamine și hidratare pentru ten, dar nu este o regulă.
Înainte de a trece de la un produs la altul, este bine să aștepți 5 minute pentru ca acestea să intre în piele și să acționeze.
Deoarece pielea se repară în mod natural noaptea, rutina nocturnă ar trebui să fie în concordanță cu tratamentul utilizat.
Se începe cu demachiant, toner, cremă de ochi, cremă tratament, ser sau peeling și la final crema hidratantă.
De data aceasta se utilizează termenul de „double cleanser”, pentru că o dată demachiem tenul de make-up și apoi îl curățăm de impurități.
Se recomandă aplicarea cremei de ochi înainte de tratamentele propriu-zise, pentru a proteja zona ochilor de ingredientele care ar putea provoca iritații.
Pentru că pielea se repară în mod natural pe timpul nopții, majoritatea tratamentelor de îngrijire (cum ar fi medicamentele eliberate pe bază de rețetă: retinoizi, creme pentru acnee și rozacee, creme cu retinol, peelinguri, măști și seruri antiîmbătrânire) trebuie aplicate seara.
Cu toate acestea, recomand ca alegerea tratamentului de seară să se facă în funcție de nevoile de moment ale pielii. Prea multe produse utilizate nu fac decât să crească riscul de iritație și să scadă probabilitatea rezultatului dorit.
Nu utiliza în aceeași seară retinoizi/retinol împreună cu produse pentru peeling, deoarece crește semnificativ riscul de apariție a iritațiilor pielii.