Bolile cardiace ale copiilor se diagnostichează la un copil din 100. Acestea sunt de obicei defecte congenitale care se pot trata în primii ani de viață. În interviul video, medicul specialist în chirurgie cardiovasculară Cristian Bulescu, explică simptomele și terapiile în aceste cazuri.
Cele mai frecvente boli cardiace la copii sunt defectul de sept interventricular (nu există o comunicare optimă între cei doi ventriculi ai inimii) și tetralogia Fallot (asociată cu o lipsă de oxigenare optimă a sângelui). Acestea nu sunt foarte grave și se pot opera în primul an de viață al copiilor.
Bolile cardiace la copii se manifestă prin câteva simptome care pot fi diagnosticate de către neonatolog sau pediatru. De asemenea, simptomele bolilor cardiace pot fi observate de părinți și semnalate medicului. Aceste simptome pot fi oboseala când copilul mănâncă și transpirațiile în timpul meselor. Și dificultatea de a respira sau o respirație rapidă pot anunța o boală cardiacă. La fel și învinețirea tegumentului.
Simptomele bolilor cardiace la copii apar de obicei în prima luna de viață. Însă există și situații când acestea apar mai târziu. Copiii mai mari cu afecțiuni cardiace au probleme respiratorii și susțin mai greu efortul fizic. De asemenea, copiii mai mari pot avea dureri în piept și palpitații. De aceea, în aceste situații, se impune vizita la medic.
La ora actuală, bolile cardiace ale copiilor se pot diagnostica și în România, chiar și din faza intrauterină. De asemenea, copiii cu boli cardiace pot fi operați în centre dedicate intervențiilor cardiovasculare pentru copii. Operațiile presupun intervenții din chirurgia clasică, dar se pot face și endovascular.
Mai multe amănunte despre aceste intervenții ne oferă în interviul video dr. Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară.