Brânza albastră mucegăită: cât este de sănătos să o mănânci?

Află dacă este sănătos sau nu să consumi brânza albastră mucegăită și pentru cât timp poate fi ținută în frigider.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Brânza albastră mucegăită: cât este de sănătos să o mănânci?

Brânza albastră mucegăită este un tip comun de brânză cunoscut în special pentru mirosul puternic și aroma deosebită. Deși multe persoane au încercat brânza albastră, nu toată lumea este familiarizată cu modul în care este produsă și dacă poate fi o alegere nepotrivită.

Este brânza albastră mucegăită sănătoasă?

Brânza albastră mucegăită este un tip de brânză pentru care se folosesc culturi de peniciliu, un tip de mucegai. Anumite tipuri de mucegai produc compuși numiți micotoxine, care sunt considerate toxice pentru organismul uman. Acest mucegai poate crește pe alimente și poate avea un aspect alb, pufos, verde, negru, albastru sau gri. Spre deosebire de aceste tipuri de brânză, varietățile de peniciliu folosite pentru brânza albastră nu produc toxine și sunt considerate sigure de consum.

În timpul procesului de pregătire a brânzei se adaugă peniciliu, iar mai apoi brânza albastră se lasă timp de 2-3 luni până când este gata de consum. Peniciliul este responsabil pentru gustul și mirosul pe care îl are brânza albastră, dar și pentru petele albastre și verzi.

Se strică brânza albastră?

Similar altor tipuri de brânză, brânza albastră se poate strica dacă nu este depozitată corespunzător. Esre important să menții brânza albastră împachetată, la frigider. Astfel, poate fi consumată până la 3-4 săptămâni. Dacă vrei să-i extinzi termenul de valabilitate, o poți congela, deși acest proces va avea impact asupra texturii și aspectului.

În principiu, petele albe, cu puf, verzi, roz sau gri crescute pe suprafața produsului indică faptul că nu mai este bun. O schimbare mai poate fi simțită și în privința mirosului. Dacă vei mânca brânză albastră stricată riști să te confrunți cu simptome precum stări de greață, vomă, diaree și crampe la stomac.

De asemenea, anumite tipuri de mucegai produc micotoxine. Aceștia sunt niște compuși toxici care pot afecta sistemul imunitar, sistemul digestiv și chiar pot contribui la apariția cancerului.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult