Cercetătorii sugerează că anumite afecțiuni de sănătate sunt asociate cu lipsa somnului. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea British Columbia în Vancouver, Canada, a investigat impactul psihologic pe care îl are lipsa somnului.
Oamenii de știință au descoperit că după o noapte în care participanții nu au dormit suficient, s-a redus capacitatea de a rămâne pozitivi atunci când s-au confruntat cu evenimente emoționale. De asemenea, nu mai aveau capacitatea de a se bucura de aceste experiențe. Psihologul Nancy Sin, autor al studiului, descrie rezultatele pe mai multe zile ale participanților care nu au dormit suficient și care s-au confruntat cu mai mult stres.
Atunci când participanții experimentau ceva pozitiv, precum primirea unei îmbrățișări sau să petreacă timp în natură, în mod normal se simțeau mai fericiți în acea zi. Însă, am descoperit că acest lucru se schimbă atunci când nu dorm suficient, iar evenimentele cu impact pozitiv nu îi mai afectează pozitiv.
Stresul este asociat cu numeroase efecte dăunătoare, inclusiv deficitul de somn. Studiul a fost publicat în jurnalul Health Psychology.
Cercetările anterioare au descoperit că indivizii care suferă de boli cronice precum diabet, cancer și boli cardiovasculare tind să reacționeze emoțional atunci când se confruntă cu evenimente stresante. Considerând că mai multe ore de somn pot preveni acest aspect, Sin spune că a fost interesată să învețe ”dacă adulții cu afecțiuni cronice se pot bucura de mai multe beneficii pe care somnul le oferă comparativ cu adulții sănătoși”.
Descoperirile sugerează că aceasta ar putea fi cauza.
Pentru persoanele care suferă de afecțiuni cronice am descoperit că cu cât dorm mai mult, comparativ cu durata obișnuită de somn, cu atât au un răspuns mai bun la experiențele pozitive pe timpul zilei.