10 boli care se manifestă prin lipsa mirosului și a gustului, în afară de COVID-19. Și anumite medicamente pot avea aceste reacții adverse!

  • Publicat:
10 boli care se manifestă prin lipsa mirosului și a gustului, în afară de COVID-19. Și anumite medicamente pot avea aceste reacții adverse!
Sursa foto: Shutterstock

Lipsa mirosului și a gustului este un simptom specific bolii COVID-19, dar poate ascunde și alte afecțiuni mai mult sau mai puțin grave. De cele mai multe ori, acest simptom este temporar, dar există și situații când se poate manifesta pe termen lung, afectând calitatea vieții pacientului.

Dacă lipsa mirosului și a gustului (ageuzia) survine brusc și este însoțită și de alte simptome, cum ar fi nasul înfundat, durerea în gât sau tusea persistentă, adresați-vă de urgență unui medic!

Boli care se manifestă prin lipsa mirosului și a gustului

În funcție de cauză, lipsa mirosului și a gustului este o problemă care se poate rezolva de la sine sau care poate dispărea odată cu tratarea cauzei.

Printre afecțiunile care se manifestă prin pierderea gustului și a mirosului amintim:

COVID-19 – aproape 80% dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 își pierd mirosul și gustul. Motivul nu este pe deplin elucidat, dar o posibilă explicație ar putea fi inflamația vaselor mici de sânge de la nivelul nasului. Un studiu recent a arătat că aproape 5% dintre pacienții vindecați își pierd simțul mirosului și al gustului pe termen lung, încă nedefinit. 

Alte simptome ale COVID-19 sunt: tusea uscată, febra, oboseala, durerea în gât, durerea de cap, respirația îngreunată, confuzia, durerea în piept, diareea (mai ales la copii).

Răceala sau/și gripa – orice tip de infecție a tractului respirator superior poate afecta simțul gustului și mirosul. De asemenea, răceala și gripa pot cauza congestie nazală, tuse, strănut persistent și febră (cu precădere gripa). Antihistaminicele, decongestionantele nazale, siropurile și comprimatele pentru tuse și dureri în gât pot ameliora simptomele de răceală și gripă, inclusiv lipsa mirosului și a gustului.

Țineți cont însă că antibioticele NU au efect în cazul infecțiilor virale! Acestea pot fi recomandate doar pentru infecții bacteriene, cum sunt infecțiile urechii sau infecțiile cu streptococ, stafilococ etc.

Alergii și sinuzită – acestea pot cauza inflamații și congestie nazală, care au drept consecință pierderea mirosului și a gustului. Spray-urile și serurile nazale, antibioticele și diverse alte medicamente ajută la ameliorarea acestor simptome.

Polipi nazali – sunt excrescențe localizate în fosele nazale cauzate de inflamații ce pot surveni pe fondul unor afecțiuni precum astmul, alergiile, infecțiile recurente, tulburări autoimune. Alte simptome ale polipilor nazali sunt secrețiile nazale abundente, sforăitul, hemoragiile nazale frecvente, durerile dentare sau de cap.

Alte posibile cauze ale lipsei mirosului și gustului pot fi:

  • medicamentele utilizate pentru tratamentul cancerului, bolii Alzheimer, antipsihoticele, statinele, antihipertensivele, unele antibiotice
  • carența de zinc – se găsește în alimente precum carnea de pui, de vită, cereale fortificate
  • infecțiile dentare, periodontita, extracția măselei de minte, igiena dentară deficitară
  • loviturile puternice la nivelul capului
  • boala Parkinson
  • scleroza multiplă
  • hipopituitarismul
  • fumatul
  • consumul excesiv de alcool
  • arsurile la nivelul limbii
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult