Dacă ai făcut până acum fursecuri cu chips-uri de ciocolată sau un tort aniversar, cel mai probabil rețeta conținea și extract de vanilie. În mod normal, extractul de vanilie este folosit în cantități foarte mici, în principiu pentru a oferi gust și aromă preparatului. În funcție de ceea ce pregătești, este gustul subtil de vanilie nu ar trebui să lipsească.
Atunci când achiziționezi acest ingredient, pe eticheta produselor fie observi că scrie extract sau esență de vanilie. Despre cea din urmă se spune că este o aromă care imită gustul vaniliei. Extractul este mult mai scump în mod normal, motiv pentru care probabil te întrebi care este diferența dintre cele două.
Extractul de vanilie este realizat din înmuierea boabelor de vanilie într-un amestec de apă și alcool etilic. Extractul primește astfel aroma de vanilie din moleculele numite vaniline care se găsesc în boabele de vanilie. Standardele pentru extractul pur diferă de la o țară la alta. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, FDA sugerează ca produsul final să conțină cel puțin 35% alcool și 380 de grame de boabe de vanilie la 3.8 litri. Câtă vreme atinge aceste standarde, extractul mai poate conține îndulcitori precum zahăr, dextroză sau sirop de porumb.
De partea cealaltă, esența de vanilie este produsă folosind apă, etanol, emulsii și arome și nuanțe produse chimic. Spre deosebire de esența de vanilie, extractul este mai puțin procesat și are o arumă mai puternică și mai pură.
Dacă folosești esență în loc de extract de vanilie, aceasta nu-ți va afecta structura preparatului final. Însă, diferențe sesizabile vor apărea în privința aromei. Spre deosebire de vaniline, boabele de vanilie conțin peste 200 de compuși care contribuie la aromă și gust. Ca rezultat, extractul are o aromă mai complexă.