Colesterolul mărit este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare. Excesul de grăsimi de pe vasele de sânge îngreunează fluxul sanguin către organele vitale și, astfel, riscul de infarct sau accident vascular cerebral este mult mai crescut.
Din păcate, colesterolul mărit nu dă simptome decât în momentul în care un organ este afectat și valorile crescute sunt descoperite întâmplător, cu ocazia analizelor de sânge de rutină. Există însă unele semne subtile care îți pot da de gândit. Iată care sunt acestea!
Un simptom mai puțin obișnuit al colesterolului mărit este durerea, amorțeala sau furnicăturile mâinilor sau picioarelor. Astfel de probleme apar din cauza excesului de grăsime care se depune pe vasele de sânge și care favorizează apariția cheagurilor de sânge, care împiedică circulația sanguină.
Colesterolul mărit din sânge afectează celulele nervoase și asta poate duce la senzația de înțepătură la nivelul mâinilor sau dureri de călcâie.
Alte cauze ale acestor dureri/furnicături sunt consumul excesiv de alcool și diabetul zaharat de tip 2.
Un alt semn că ai colesterolul crescut este durerea în piept sau angina pectorală care se ameliorează în repaus. Aceasta apare de obicei atunci când inima este deja afectată de nivelul crescut al colesterolului.
Apariția unor pete galbene de grăsime în zona pleoapelor sau sub ochi (xantelasma) este, de asemenea, un semn că ai colesterolul crescut. Afecțiunea apare cu precădere după vârsta de 40 de ani și este mai frecventă la femei decât la bărbați.
Alte probleme de sănătate asociate xantelasmei sunt diabetul, hipotiroidismul, hiperlipidemia sau diverse forme de cancer.
Senzația de oboseală, lipsa de energie, respirația urât mirositoare, amețeala, durerile de cap, vederea neclară și indigestia sunt, de asemenea, posibile manifestări ale colesterolului crescut.
Dacă ai unul sau mai multe simptome dintre cele prezentate mai sus, adresează-te medicului de familie pentru a-ți recomanda analize ce pot determina nivelul grăsimilor din sânge, care includ colesterolul LDL și HDL și trigliceridele.