Hipertensiunea arteriala (HTA) este o „boală tăcută”, fără simptome specifice, dar salturile hipertensive se pot manifesta prin cefalee, amețeli, zgomote în urechi sau tulburări de vedere – senzație de grețuri și stare de rău general. Multe persoane sunt hipertensive de mulți ani, fără să știe acest lucru până la primul control al tensiunii.
Diagnosticarea și tratarea hipertensiunii arteriale sunt importante pentru a preveni complicațiile majore ce apar în aceasta boala. Hipertensiunea arterială poate aduce cu sine cardiopatie ischemica, infarct miocardic, aritmii, insuficiență cardiacă, accidente vasculare, insuficiență renală cronică.
Studiul HOT asupra tratamentului optim al hipertensiunii arteriale, efectuat pe un eșantion reprezentativ de pacienți tratați, arată că valoarea optimă a presiunii sanguine care trebuie atinsă în scopul diminuării ratei de producere a evenimentelor cardiovasculare majore este sub 135/83 mmHg, iar la diabetici sub 120/80 mmHg.
La ora actuala există multe medicamente indicate în tratamentul hipertensiunii arteriale, alegerea schemei terapeutice este, însă, de competența medicului specialist. Ultimele studii arată că este mai eficientă asocierea mai multor medicamente în doze mici, în locul monoterapiei. Medicamentele trebuie administrate după un orar bine stabilit, pentru un control optim și constant al valorilor tensionale.
Periodic, este necesar un control medical pentru ca medicul să verifice eficiența tratamentului și, eventual, adaptarea acestuia ca doze sau asocieri terapeutice.
Reducerea valorilor tensiuni arteriale se poate face prin metode naturale cum ar fi:
Există și o serie de recomadări alimentare printre care: