Ceaiurile de slăbit: cum funcționează, cât și când să bem?

Ela Crăciun a vorbit despre ceaiurile de slăbit în cadrul unui nou episod live, la care au fost invitate și Dr. Simona Carniciu și Dana Săvuică.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ceaiurile de slăbit: cum funcționează, cât și când să bem?
Ceaiurile de slăbit: cum funcționează, cât și când să bem?

În timpul pandemiei reclamele la ceaiurile de slăbit au luat cu asalt rețelele de socializare. Pentru că suntem mai sedentari decât înaintea pandemiei, riscul acumulării kilogramelor în plus a crescut considerabil. Astfel se face că foarte multe persoane caută soluții pentru a slăbi fără a mai merge la sală, iar ceaiurile de slăbit tind să fie una din opțiunile principale. Cât de sănătoase și eficiente sunt, însă, acestea? Ela Crăciun a dezbătut subiectul în cadrul unui nou episod live, transmis pe pagina ei de Facebook, la care au fost invitate și Dr. Simona Carniciu (medic diabet, nutriție, doctor în științe) și vedeta Dana Săvuică.

„Ceaiurile sunt foarte sănătoase și pentru slăbit. Dar trebuie să ținem cont de anumite considerente. În primul rând trebuie să ne gândim la efectele pe care dorim să le obținem. Dacă bem un singur ceai, s-ar putea să nu aibă efectele scontate și să nu contribuie la echilibrul întregului organism în așa fel încât să se poată slăbi eficient. De asemenea, dacă bem ceai sau luăm anumite suplimente alimentare, ele nu reprezintă un argument în plus pentru a nu ține dietă. Trebuie să combinăm ceaiurile cu o dietă echilibrată și puțină mișcare. Când spun dietă nu mă refer la un regim strict, ci poate și la simpla micșorare a porțiilor de mâncare. Iar când spun mișcare, nu trebuie să fim sportivi de performanță. Trebuie din toate 3 câte puțin și atunci cu siguranță vom avea rezultate”, a declarat Dr. Simona Carniciu în cadrul transmisiei live inițiată de Ela Crăciun.

De ce nu slăbim?

„Dacă dezechilibrele în organism sunt de altă natură, spre exemplu hormonală, situația este mai complicată și așteptările noastre pot să fie deșarte. Atunci când vrem să facem o schimbare în viața noastră și să ne apucăm de un regim de slăbit, trebuie să identificăm mai întâi factorii care au dus la îngrășare. Dacă aceste cauze sunt stilul de viață haotic, stresul sau un foarte ușor dezechilibru hormonal, atunci bineînțeles că vom avea succes cu introducerea celor 3 elemente. Ceaiuri, regim echilibrat și mișcare. Dacă suntem constanți în această direcție, chiar putem să ajungem la câteva kilograme în minus pe lună”, adaugă specialistul intervievat de Ela Crăciun.

Cum a slăbit Dana Săvuică

Dana Săvuică a povestit, cu această ocazie, experiența prin care a trecut în ultimele luni, în dorința de a ajunge la o siluetă armonioasă.

„Cu câteva luni în urmă, în perioada pandemiei, nu aș fi avut curaj să mă pozez în costum de baie și să postez acele poze neprelucrate pe social media. Am pus atunci niște kilograme în plus pentru că am avut și eu o viață destul de sedentară în acea perioadă. Deși am făcut exerciții acasă, puțină yoga, pilates, nu reușeam să dau jos acele kilograme.

Plus că la cei 50 de ani ai mei am intrat într-o perioadă de premenopauză. Cumva corpul meu se transformă într-un mic monstru, nu mai reușesc să îl controlez la fel de ușor cum o făceam la 20 de ani. Prin diverse recomandări de la nutriționiști, medici, am reușit să dau jos 8 kilograme în 2 luni de zile. Am început cu niște suplimente fitoproteice și scăzut cam 3 kilograme într-o săptămână și jumătate. Apoi am început să beau ceaiuri din plante medicinale și fructe deshidratate de ananas și mango. Pe lângă faptul că am început să slăbesc vizibil, mă ajută la tranzitul intestinal, funcțiile bilei și ficatului, detoxifiază, hidratează”, a povestit Dana Săvuică.

Cât și când bem ceaiurile de slăbit?

„Orice ceai poate fi folosit zilnic, dar este important să avem grijă la doze pentru că toate aceste plante medicinale au câte un efect. Cele principale sunt eliminarea apei din organism, deci diuretic, și digestia. Putem să bem cam 1 litru pe zi dacă vrem să obținem efecte mai rapid. Dar, pentru o cură pe termen lung, este bine să reducem la o cană pe zi. Sau să nu îl facem la fel de concentrat și să rămânem la 1 litru pe zi. Ne putem începe ziua cu un ceai cald, așa cum ne învățau pe vremuri bunicii. Pentru că pe timpul nopții organismul intră în repaus și pierde apă. Dimineața ceaiul ajută la hidratare în primul rând pentru că are apă la temperatură ridicată. Printr-un simplu principiu al fizicii, orice lichid cald pătrunde mult mai repede în celulă și o hidratează mai repede. Iar organismul are nevoie de asta pentru un start corect al zilei”, adaugă specialistul.

Ceai versus cafea dimineața

„Și cafeaua are proprietăți antioxidante, este foarte bună. Dar are două efecte. Dacă o bem fără zahăr sau fără un îndulcitor, fără lapte, este destul de brutală pentru stomac. Pentru digestie. Apoi întrerupe căile endocrine în special la femei și în special estrogenul. Așa că, odată cu înaintarea în vârstă, este recomandat să reducem consumul de cafea. Și o putem înlocui cu un ceai cald, sănătos. El nu desihidratează așa cum o face cafeaua”, a explicat specialistul în live-ul Elei Crăciun.

Ceaiurile de slăbit inhibă pofta de mâncare?

„Da. Conține mai multe plante. Dacă folosești un singur tip de plantă, țintești 2-3 efecte. Dar dacă folosești un ceai care conține un complex de plante, țintești mai multe efecte, printre care și scăderea apetitului. Topinamburul, ceaiul verde, ananasul sunt câteva dintre plantele care inhibă pofta de mâncare”, a spus Dr. Simona Carniciu.

„Nu mai poftesc așa de mult la tot felul de mâncăruri care îmi trec prin față sau cărora le simt mirosul. Dar a fost vorba și de auto-disciplină aici. Pentru că dacă nu ai voință, determinare, nu te poate ajuta atât de mult pe cât ți-ai dori”, a mărturisit Dana Săvuică.

Ela Crăciun a declarat, la rândul ei, că ceaiurile de acest tip au ajutat-o să nu mai cadă pradă poftei de dulce.

La mine a mers foarte bine pe pofta de dulce. Eu sunt cu dulcele, kilogramele mele de acolo vin. Iar când îl beau în fiecare zi, când îl iau după mine, reușesc să îmi țin în frâu pofta de dulce. Are un gust bun, dulceag și cumva îți satisface această poftă” , a declarat Ela Crăciun.

Importanța pisihicului în procesul de slăbire

Nu în ultimul rând, specialistul a explicat importanța unei setări psihice corecte în procesul de slăbire.

„Dacă pornești la drum cu ideea că nu vei slăbi, dacă psihicul tău nu vrea să accepte sau ești cu un stres cronic pe care nu îl poți manageria, mediul tău propriu este extrem de nociv. Atunci parcă sorții se aliniază și chiar începi să nu mai ai efecte. Dar nu s-a întâmplat vreodată ca o persoană să pornească cu inima deschisă și să nu aibă rezultate. Primul pas este să îți dorești, iar al doilea este să faci ceva. Începi cu ceai, apoi începi să umbli ușor la regimul alimentar. Iar rezultatele sunt garantate și pe termen lung”, a declarat Dr. Simona Carniciu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Simona Carniciu - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Dr. Simona CARNICIU este doctor în științe medicale și medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice. După aproximativ 7 ani de studiu și muncă în domeniu, dar, mai ales în cercetare, la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Nicolae Paulescu” București, ...
citește mai mult