Cum să respiri corect? Explică Desirée Halaseh, instructor yoga în Bali

Deși depindem de respirație, nu îi acordăm importanța cuvenită. Am întrebat-o pe Desirée Halaseh cum să respiri corect?
  • Publicat:

Respirăm adânc de fiecare dată când avem emoții și vrem să le depășim. Însă respirăm noi corect? Ajutăm creierul să se oxigeneze optim la fiecare respirație? Ce are de suferit dacă nu respirăm corect? Vine cu lămuriri instructorul de yoga Desirée Halaseh din Bali.

 

CSÎD: Respirăm noi corect?

Desirée Halaseh: Cei mai mulți oameni respiră fie la nivel superficial (din piept), rapid și își rețin respirația mai mult decât e necesar fără să fie conștienți. Acest tip de respirație duce la o lipsă de oxigen și energie care stresează corpul.

Digestia, dar și starea psihică sunt influențate de modul în care respirăm

CSÎD: Ce aduce organismului respirația corectă?

Desirée Halaseh: Felul în care respirăm ne afectează somnul, starea psihică, digestia, creierul. Atunci când respirăm corect suntem mai puțin anxioși, avem mai multă energie și mai puține frici.

Soluția este să devenim atenți la felul în care respirăm. Creierul folosește 20% din oxigenul pe care îl consumăm, cu cât acesta e mai scăzut cu atât funcțiile creierului vor fi încetinite și tot organismul are de suferit. Inima consumă masiv oxigen pentru a putea bate de aproximativ 100.000 ori pe zi. Lipsa oxigenului conduce la o circulație a sângelui deficitară, mâini și picioare reci. Dacă ai mușchii constant tensionați, ghici ce? Respirație deficitară din nou.

Respirație corectă – scurt ghid

CSÎD: Cum să respiri corect?

Desirée Halaseh: Respiră pe nări până ce simți că abdomenul se ridică ușor – această e respirația diafragmatică. Inspiră pentru 2-3 secunde și expiră pentru 3-4 secunde, oprește respirația pentru 2-3 secunde și repetă. E un act relaxat, dacă te forțezi înseamnă că încerci prea mult, începe ușor și pe parcusul zilei oprește-te și observă respirația. Dacă e superficială inspiră și expiră de 3 ori adânc, iar cu timpul crește la 6-9-18 respirații profunde pe zi. Atunci când corpul e relaxat se poate vindeca și funcționa la parametri optimi. Iar respirația profundă e primul instrument pe care îl poți folosi în această direcție.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult