Suntem în plină pandemie, numărul de infectări este, în continuare destul de ridicat, fapt ce determină ca frica de coronavirus să fie într-o continuă creștere. Teama de îmbolnăvire sau de a face forme severe poate provoca atacuri de panică sau poate accentua depresia și anxietatea.
În materialul video psihiatrul Gabriella Bondoc ne-a explicat pe larg cum ia naștere frica de coronavirus și ce anume putem face pentru a o învinge.
Medicul a explicat încă de la începutul interviului că mulți dintre noi nu acceptă faptul că realitatea noastră, a tuturor, s-a schimbat. Virusul există, ne contaminează și, uneori, duce la deces. Din această cauză stilul de viață cu care eram obișnuiți s-a schimbat major. Este nevoie de precauție, de metode de protecție – să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini și să ne dezinfectăm des, să limităm întâlnirile, să nu ne apropiem la mai puțin de 1,5 m de oameni, să păstrăm distanța. Pe măsură ce vom accepta că – cel puțin o vreme – aceasta este noua realitate, noul nostru stil de viață – vom reuși să ne echilibrăm.
Psihiatrul Gabriella Bondoc a vorbit în interviul video despre faptul că frica de virus trebuie privită ca o garanție a protejării noastre. În momentul în care nu ne mai este prezentă frica de coronavirus, putem lăsa garda jos și, astfel, devenim mult mai pasibili să ne îmbolnăvim. Așa că, atâta timp cât ne este teamă de acest virus, suntem în zona de siguranță pentru că această frică ne va face să respectăm distanțarea, regulile de igienă, să fim atenți la cei din jur și să acceptăm mai rapid noul nostru stil de viață.
Important este să reușim să atingem acel echilibru, astfel încât frica de coronavirus să ne protejeze de îmbolnăvire, dar să nu devină atât de crescută, încât să devină un factor disturbator major.