Dr. Ioana Silion, psihiatru: Cum se formează dependențele

De ce se instalează dependențele la diverse substanțe la anumite persoane? Ce mecanism se declanșează?
  • Publicat:
Dr. Ioana Silion, psihiatru: Cum se formează dependențele
Dr. Ioana Silion, psihiatru explică cum se formează dependențele, foto Shutterstock

Adicția la alcool, tutun, jocuri de noroc, substanțe stupefiante sunt probleme reale. Și totuși atunci când întâlnim o persoană cu adicții ne întrebăm de ce tocmai ea a dezvoltat o astfel de dependență deși și alții și alții din jur se bucură de exemplu de un pahar de vin dar se opresesc la unul. Am stat de vorbă cu medicul psihiatru Ioana Silion despre dependențe, mecanismul lor de formare dar și substituția unui obicei cu un altul mai puțin nociv.

 CSÎD: Ce sunt adicțiile, dependențele?

Dr. Ioana Silion: Dependența (fr) = înrobit, obligat. Dependența este reprezentată de pofta nestăpânită și continuă pentru ceea cea dezvoltat-o. Se creează un mecanism motivațional bazat pe plăcere, dar care produce pagube.

De ce unele persoane dezvoltă dependențe și altele nu?

CSÎD: De ce dintr-un grup de tineri care pot bea o sticlă de vin la o masă, unii nu dezvoltă dependență față de alcool, iar unul, doi ajung să simtă nevoia să bea zilnic?

Ioana Silion: Mecanismul de dependență este același pentru orice substanță. În plus, pe lângă particularitățile fiziologice, se suprapune și componenta socială, datorită căreia consumul este încurajat. Un comportament repetat poate dezvolta dependență și în funcție de enzima care metabolizeaza alcoolul – alcooldehidrogenaza, consumul poate fi mai mare sau mai mic. Metabolizarea alcoolului în cantitate mai mare, determină un consum mai crescut până când efectele acestui consum ridicat se instalează.

O adicție se tratează cu altă… adicție?

CSÎD: Se spune în popor că o adicție nu trece niciodata, ci este doar înlocuită cu alta. Ce spune medicul psihiatru?

Ioana Silion: Este vorba despre continuitatea comportamentului asociat adicției. O persoană care s-a obișnuit să fumeze, va continua comportamentul, înlocuind țigara cu alte produse: bomboane, semințe.

CSÎD: Este în regulă să înlocuim un produs precum țigările cu bomboane sau semințe de floarea-soarelului?

Ioana Silion: Acestea pot fi înlocuite atât timp cât sevrajul psihic nu asociază simptome fizice ce pot determina neplăceri serioase.

Dr. Ioana Silion, psihiatru

Dr Ioana Silion

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult