Foarte probabil, unei bunici ce tocmai i s-a plâns vecinei de probleme cu diabetul îi va apărea, la prima navigare, o reclamă pompoasă pentru un supliment alimentar hipoglicemiant. Va fi însoțită de texte precum „ceea ce medicii/giganții farmaceutici se tem că vrei afla” sau „administrând acest leac, vei putea bea și mânca oricât, slăbind văzând cu ochii”.
Desigur că toate aceste remedii vor fi „lipsite de contraindicațiile și efectele adverse ale medicamentelor prescrise de medici”. Iar mulți se vor lăsa seduși!
Adevărul este că vânzătorii de remedii-minune au identificat o piață foarte profitabilă în segmentul reprezentat de pensionari. De ce!? Pentru că ei sunt bolnavi, nedispuși să renunțe la obiceiuri nesănătoase bine sedimentate și care au venituri garantate (chiar dacă mici), toate acestea făcând din ei clientul perfect.
Așa că ei vor fi înclinați să cheltuiască bani pe promisiunea unei însănătoșiri magice.
Iar legislația românească în vigoare nu prea îi protejează: în nicio altă țară nu am văzut atât de multe reclame la suplimente alimentare (care să se vândă la liber), în nicio altă țară nu am văzut atâta densitate de farmacii și atât de puține campanii de conștientizare a publicului.
Voi folosi canalul pus la dispoziție pentru a atrage atenția consumatorilor că suplimentele alimentare nu sunt nici pe departe atât de eficiente sau de lipsite de efecte adverse pe cât suntem induși în eroare să credem.
Vreau să vă atrag atenția că suplimentele nu sunt reglementate cu aceleași rigori care normează punerea pe piață a medicamentelor convenționale.
Așadar, dacă un anumit extract animal sau vegetal nu este notificat a avea efecte adverse sau o eficacitate cuantificabilă (așa cum au, de exemplu, vaccinurile, antiviralele sau medicația imunomodulatoare), este pentru că producătorii nu sunt obligați și nu au interesul să facă aceste studii!
Însă efectele adverse există și sunt descrise cazuri când, în urma consumului de astfel de preparate, unii utilizatori au dezvoltat insuficiență hepatică fulminantă (fulgerătoare), necesitând transplant hepatic, sau au făcut infarct ori diabet post-medicamentos, sau alergii severe. Și lista poate continua.
Îmi amintesc de un document publicitar destinat medicilor, care prezenta „performanțele” unui astfel de supliment menit a stimula lactația la femei. Producătorul proba eficiența lui printr-un „studiu clinic” efectuat pe 15 femei din Franța: 80% (adică 12) au găsit produsul „oarecum” eficient. Vă las să trageți singuri concluziile!
La celălalt pol, producătorul unui vaccin gripal a studiat serul pe voluntari de pe 4 continente (pentru a surprinde diversitatea genetică responsabilă de variațiuni în efecte, manifestări și eficiență), studiind 5.400 de copii, 5.000 de gravide și alți 832 de adulți. Putem spune că a respectat rigorile eșantionării reprezentative. Așadar, vaccinul gripal are un prospect stufos, care îngrozește utilizatorii prin dimensiuni și prin bogăția de informație greu de interpretat.
Eu suspectez că aceia care reclamă datele din prospectul vaccinurilor nu au citit niciodată prospectele unor preparate farmaceutice tradițional folosite în societatea românească pentru orice mahmureală, viroză sau după expunerea la „curent”. Pentru că varietatea și numărul de potențiale efecte adverse sunt aceleași.
Dacă și producătorii de suplimente ar fi fost nevoiți să opereze sub același cadru legislativ, fie ar fi avut prospecte și atenționări la fel de serioase, fie nu ar fi primit niciodată autorizație de comercializare.
Poate unii dintre dumneavoastră se simt deja trădați de limitările terapeutice ale medicinei convenționale. Sunt în asentimentul dumneavoastră și vă spun că am în familie membri și prieteni care trăiesc acest sentiment.
Am printre rude un bătrân care suferă de arteriopatie obliterantă în formă avansată, inoperabilă. Acest bătrân suferă de dureri atroce de picioare. Nu îl mai ajută „medicamentele de fluidizare a sângelui”, boala își urmează istoria naturală, iar mușchii suferă dureri de „infarct”, prin lipsă de aport suficient de sânge.
Acestui bătrân i-am explicat în termeni cât de simpli m-am priceput natura bolii și limita tratamentelor. Mai mult decât repaus, căldură și mâncare cât mai bună, nu are ce face. Însă farmacistul din comună are de vânzare „o cremă de la televizor, la ofertă specială, cu extract din melci”. Cine credeți că a învins? Desigur, cel care a vândut speranța! Pe bani prea mulți pentru o pensie de fost CAP-ist și pentru un comision considerabil.
Stimați cititori, dintre vraci, descântători, terapeuți ezoterici și manipulatori ai energiilor, nimeni nu vă dorește binele cu adevărat. Nimeni nu dorește decât să vă vândă o iluzie, pe bani mulți. Ei știu că sunteți la ananghie și că sunteți dispuși să îi dați banii, sănătatea și speranțele dumneavoastră aceluia care vă promite suficient de convingător o soluție pe care știința și logica refuză să o dea câștigătoare.
Am urmărit personal o cunoștință suferindă de cea mai severă boală din manualele de psihiatrie. Tânărului i s-a întârziat foarte mult diagnosticul și instituirea tratamentului, pentru că familia a apelat în primă instanță la preot. I s-au citit descântece, dezlegări și slujbe multă vreme, timp în care căsnicia i s-a destrămat, și-a pierdut locul de muncă, ulterior fiind arestat de poliție pentru tentativă de agresiune. Ajuns pe filiera Poliției într-un serviciu de psihiatrie, a beneficiat de un diagnostic corect și tratament, în prezent urmând o viață aproape normală.
Am și exemple pozitive: o bună prietenă a fost diagnosticată cu cancer mamar, la vârsta de 40 de ani. Un cancer rar și agresiv. S-a operat, apoi a plecat în căutarea oncologului perfect. L-a găsit din a patra încercare, renunțând la primii trei, pentru că „nu rezona emoțional cu ei”. Sunt prietene bune, iar doamna doctor oncolog are un tatuaj interesant! Între timp a dezvoltat tuberculoză osteoarticulară, pe fondul imunosupresiei. Se tratează și e bine mersi! Întreg tratamentul l-a primit prin Casa de Asigurări. Îmi spune că are încredere totală în medici, iar fiica sa urmează să devină unul.
Așadar, un stil de viață sănătos, respectarea intervalelor de odihnă, alimentația echilibrată și variată, modularea stresului fizic și mental pot doar maximiza efectele curative ale tratamentelor medicamentoase necesitate în contextul unei boli sau pot doar maximiza efectele imunizante ale unor vaccinuri, însă în niciun caz nu le pot înlocui. Unele se potențează pe altele, dar nu se exclud!
Despre homeopatie și uleiuri esențiale vă invit să citiți VACCINAREA (IV): Cine apelează la homeopatie își asumă potențialele stagnări sau înrăutățiri ale bolii de care suferă.