Dr. Yasser Aboudan – 12 cauze ale sforăitului

Sforăitul nu este doar motiv de glume sau de divorț ci este un semnal de alarmă al unor afecțiuni de sănătate.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Proba somnului alături de persoana iubită este una de foc. Teama că partenerul sforăie este una reală pentru multe persoane și chiar un motiv invocat în sălii de judecată la divorț. Însă, sforăitul poate fi simptom al unei serii de afecțiuni. Iar prezența acestui simptom trebuie semnalată unui medic specialist. ORL. Am stat de vorbă pe acest subiect cu dr. Yasser Aboudan, medic specialist ORL și chirurgie estetică facială.

CSÎD: Dacă din punctul de vedere al unor avocați sforăitul este chiar motiv de divorț, ce este sforăitul din punct de vedere medical?

Dr Yasser Aboudan: Sforăitul este în general un zgomot puternic care apare în timpul somnului, este deranjant și cunoscut de toată lumea. Dar, dincolo de acest lucru, sforăitul este de multe ori simptomul principal al unei probleme serioase a căilor respiratorii și de multe ori se asociază cu sindromul de apnee în somn.

CSÎD: Ce este apneea nocturnă de tip obstructiv?

Dr Yasser Aboudan: Apneea nocturnă de tip obstructiv este strâns legată de sforăit și reprezintă oprirea respiratorie, de mai multe ori, în timpul somnului, timp de mai multe secunde. Mai precis, respirația se oprește în general între 7 și 10 secunde. Uneori, în cazuri foarte periculoase pentru viața omului, oprirea respirației se produce pînă la de 30 de ori pe noapte.

Sforăitul – afecțiuni medicale ce au acest simptom

CSÎD: Care sunt cauzele sforăitului?

Dr Yasser Aboudan: În general, la sforăit sunt predispuse persoanele obeze și cu gâtul mai scurt, cele care consumă alcool și fumătorii. De asemenea, statisticile spun că au riscuri mari să prezinte apnee nocturnă și sforăit cei cu probleme cardiace, endocrinologice, neurologice și psihice.

Și pacienții cu sinuzită cronică pot avea episoade de sforăit

CSÎD: Dintre pacienții care suferă de boli din zona afecțiunilor respiratorii care pot prezenta și sforăit?

Dr Yasser Aboudan: Pacienții care prezintă obstrucție respiratorie nazală, deviație de sept, hipertrofie a cornetelor inferioare nazale, rinită cronică, sinuzită cronică etc sunt însă cel mai aproape de aceste afecțiuni.

Prezentați-vă la medicul ORL dacă sforăiți

CSÎD: Care este primul pas pentru a afla cauzele sforăitului?

Dr Yasser Aboudan: Pentru depistarea cauzelor ale sforăitului, se face mai întâi un consult detaliat la ORL

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult