Tu te-ai confruntat vreodată cu astenia de toamnă? Vara a trecut într-o clipită și odată cu ea, parcă și starea noastră de bine. Sau, cel puțin a unora dintre noi. Ne-am trezit deja că au scăzut temperaturile, se înserează mult mai devreme și, parcă ne-a dispărut zâmbetul larg pe care îl aveam atunci când stăteam la plajă. Pentru a afla dacă este de vină sau nu astenia de toamnă, am invitat-o lângă mine pe Gabriella Bondoc, medic psihiatru, care ne va explica ce e de fapt, astenia și cum o putem ține în frâu.
Odată cu venirea toamnei, mai ales dacă trecerea de la vară la toamnă se realizează brusc, organismul uman începe să resimtă micșorarea zilelor și lipsa soarelui. Gabriella Bondoc spune că producerea de melatonină crește odată cu reducerea lumii solare, iar această creștere duce la o scădere a serotoninei cunoscută ca hormon al fericirii.
Expunerea pe o perioadă mai scurtă la lumina naturală cauzată de scurtarea zilelor poate cauza anumite simptome, cum ar fi stări de somnolenţă, oboseală, stres, apatie și tristețe aparent fără motiv, organism slăbit, lipsa motivației, stări de nervozitate, iritabilitate, tulburări alimentare, lipsa de interes pentru anumite activități, insomnii sau nevoia de a dormi mai mult, probleme de concentrare.
Pentru că este asemănată adesea cu un episod de depresie, personalitățile care sunt de obicei mai anxioase și depresive sunt predispuse unor manifestări mai accentuate ale asteniei de toamnă și pe o durată mai lungă.
Medicul psihiatru recomandă expunerea la soare cel puțin 10 -15 minute zilnic, exercițiile fizice, un stil de viață cu minimum 8 ore de somn și un regim alimentar sănătos cu multe legume și fructe. Și pe cei dragi aproape, chiar dacă în această perioadă e mai complicat!