La ora actuală, se estimează că avortul spontan poate apărea în 20 la sută dintre sarcini. Se consideră avort spontan pierderea de sarcină care apare înainte de săptămâna 20 de gestație. Episodul pierderii unei sarcini poate fi unic și este considerat un accident. Însă la unele femei, poate apărea de mai multe ori, iar atunci medicii vorbesc despre boala abortivă.
Pentru ca o sarcină să decurgă fără probleme și fără un risc de avort, trebuie îndeplinite câteva condiții. În primul rând, ovulul și spermatozoidul trebuie să fie celule sănătoase. Apoi, uterul trebuie să fie sănătos, pentru a permite implantarea produsului de concepție. De asemenea, embrionul și placenta trebuie să dezvolte bine ca să nu apară avortul spontan. De asemenea, este importantă desfășurarea optimă a proceselor neuro-hormonale materno-fetale. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, poate apărea avortul spontan.
Conform statisticilor, în 60 la sută dintre cazuri, cauzele sunt multiple și nu pot fi întotdeauna evidențiate. Însă specialiștii iau în calcul mai multe posibilități care ulterior pot fi investigate. Avortul spontan poate apărea pe fondul unor anomalii ale cavității uterine, dar și ca urmare ale unor aderențe anormale ale pereților cavității uterine. Pierderea unei sarcini poate apărea și în condițiile în care canalul cervical este deschis.
Avortul spontan poate apărea și în contextul unei sarcini gemelare sau al unor infecții cu diverse microorganisme. În plus, piederea sarcinii poate fi cauzată de probleme hormonale sau imunologice ale femeii. Alți factori de risc pot fi diabetul, hipertensiunea arterială, tuberculoza, cancerul, consumul de alcool, fumatul, vârsta peste 35 ani și traumatismele fizice.
Durerile pelvine, abdominale, pierderile de sânge sau hemoragia abundentă pot fi semne ale piederii sarcinii. În aceste condiții, femeile care se confruntă cu aceste situații trebuie să meargă la medic. Explică pe larg în interviul video ce se poate face în cazul în care o femei se confruntă cu o pierdere de sarcină dr. Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie.