Piersicile sunt fructe delicioase care conțin fibre, vitamine și minerale pentru o bună funcționare a organismului. Acestea pot fi consumate crude, în comport sau pregătite la cuptor, ca desert. Multe persoane se feresc să consume coaja de piersică, iar asta din cauza prezenței pufului care nu reprezintă niciun pericol.
Coaja nu este deloc toxică, ba mai mult, vine la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate. În primul rând, este o sursă ideală de carbohidrați complecși, fibre, vitamine și minerale. De asemenea, conțin antioxidanți care luptă împotriva moleculelor numite radicali liberi care produc stresul oxidativ.
În general, coaja contribuie cu 3 grame de fibre. Fructele și în general alimentele bogate în fibre ajută sistemul digestiv și reduc riscul bolilor cardiovasculare. Coaja de piersică este o sursă ideală de antioxidanți precum polifenoli ca acidul cafeic și acidul clorogenic, spre deosebire de pulpă. Un studiu care a avut în vedere beneficiile cojii de piersică arată că aceasta oferă de două ori mai mulți polifenoli față de pulpă. Mai mult, anumiți compuși ajută la reducerea inflamațiilor și a stresului oxidativ care are efecte protectoare asupra rinichilor, ficatului și creierului.
Tot printre beneficii putem enumera faptul că ajută la reducerea riscului apariției bolilor cardiovasculare, scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor. De asemenea, coaja de piersică nu este bună doar pentru sănătatea organismului, ci și pentru sănătatea pielii, deoarece o menține hidratată și o protejează împotriva expunerii la razele UV. Să mai spunem că datorită vitaminelor și nutrienților prezenți este un aliat ideal pentru îmbunătățirea sistemului imunitar?
Este posibil ca pe coaja de piersică să se găsească pesticide, iar din păcate prezența lor poate duce la dezvoltarea anumitor boli precum Parkinson sau anumite tipuri de cancer. Din acest motiv, toate fructele și legumele trebuie spălate bine înainte de a fi consumate.