Sezonul rece este cunoscut și ca sezonul răcelilor (viroze respiratorii) și al gripei. Anul 2020 aduce cu el un nou virus care s-a extins rapid la nivel mondial – Sars-Cov-2. Unele simptome sunt similare cu cele ale gripei și ale virozei, iar asta face ”tabloul” mult mai complicat. Am întrebat-o pe dr. Carmen Andrei, medic specialist ORL, cum putem face diferența între o viroză respiratorie, gripă și coronavirus.
CSÎD: Când ne putem gândi că răceala nu e doar o răceală și am putea suferi de gripă?
Dr. Carmen Andrei: În momentul în care simptomatologia este caracterizată de temperatura peste 39 grade Celsius, debutată brusc, însoțită de cefalee puternică, mialgii și fatigabilitate accentuată și bineînțeles însoțită de disfagie (dificultate în înghițire), odinofagie (durere la înghițire), obstrucție nazală, dar pe care pacientul le pune în plan secund față de simtomele principale care îi alterează starea de sănătate, ne putem gândi la o infecție virală cu virus gripal A sau B.
CSÎD: Când ar putea simptomele unei viroze, gripe să ne trimită totuși cu gândul la coronavirus? Suntem în plină pandemie…
Dr. Carmen Andrei: În momentul în care simptomatologia predominantă este caracterizată de febră care inițial este scăzută (37,5 – 38 de grade C) și ulterior crește progresiv către 39 – 40 de grade Celsius în decurs de câteva zile, fără a ceda la tratament antitermic, apar dificultăți accentuate la respirație cu senzatie de sufocare, apar anosmia (lipsa mirosului) și ageuzia (lipsa senzației de gust), disfagie discretă, iar obstrucția nazală este minimă sau lipsește, ne putem gândi la o infecție cu un virus din familia Coronaviridae.
CSÎD: Există și excepții?
Dr. Carmen Andrei: Bineînțeles, trebuie să ținem cont că astfel de simptome pot apărea și în cazul în care o viroză respiratorie banală se transformă într-o infecție bacteriană prin suprapopularea bacteriană peste infecția virală, care poate apărea la persoanele cu o imunitate scăzută și care, în ciuda tratamentului simptomatic nu merg către vindecare, ci către complicații ale acestor infecții virale. Astfel că simtomele se pot transforma din cele ușoare în cele grave menționate mai sus.
CSÎD: Când mai pot dispărea gustul și mirosul, se tot vorbește despre aceste simptome…
Dr. Carmen Andrei: De asemenea, anosmia si ageuzia (lipsa mirosului și a gustului) pot apărea și în cazul unor viroze banale, iar anosmia poate apărea și în cazul obstrucției nazale de cauză alergică sau inflamatorie cronică.
CSÎD: Și totuși, cum putem face diferența între virusurile cu care organismul luptă?
Dr. Carmen Andrei: Singurul mod prin care putem diferenția tipurile de viroze respiratorii este prin efectuarea de analize de laborator specifice fiecărui tip de virus în parte. Doar prin această metodă se poate pune un diagnostic de certitudine.