Am întâlnit atât de multe persoane care caută scuze și motive pentru a nu purta masca de protecție, iar singurele situații de disconfort pe care le pot înțelege țin doar de prezența anumitor afecțiuni medicale în care chiar acest obicei, care face parte din noua normalitate, poate pune viața în pericol sau agrava starea de sănătate. Pentru că am auzit tot mai des o asociere a măștilor de protecție cu apariția senzației de ochi uscați, curiozitatea m-a împins să caut răspunsuri și să află dacă sindromul ochilor uscați poate fi o reacție apărută în urma purtării măștilor de protecție sau dacă acest lucru se întâmplă din cauză că nu o purtăm corect. Am stat de vorbă cu Dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, care ne-a explicat legătura dintre masca de protecție și senzația de ochi uscați.
Dr. Alina Gheorghe: De regulă, senzația de ochi uscați apare dintr-o lipsă cronică de lubrifiere și umiditate suficientă a suprafaței ochiului. Calitatea si cantitatea lacrimilor este alterata. Consecințele ochiului uscat variază de la o iritare ușoară, dar constantă, la inflamații semnificative și chiar apariția cicatricilor pe suprafața oculară. Așadar, nu există o legătură cauzală directă între purtarea măștii și lipsa de lubrifiere a suprafetei oculare.
Poate fi însă o senzație de uscăciune dată de aerul care este proiectat în materialul măștii și apoi în sus, către ochi. Dacă purtăm corect masca, însă, nu doar pe vârful nasului, ci acoperind piramida nazală și pomeții, ajustând partea întărită a măștii pe nas, cu siguranță nu vom mai avea nici acea senzație – că aerul expirat este proiectat către ochi si duce la evaporarea rapidă a lacrimilor secretate. Asta, sigur, în cazul în care nu există o problemă cronică a pacientului .
Dr. Alina Gheorghe: Senzația de ochi uscați, atunci când este vorba de o afecțiune oculară, nu apare niciodată singură. De cele mai multe ori este însoțită de iritarea mucoasei, fotofobie, durere, vedere încețoșată, mâncărime, senzație de nisip în ochi.
Ori, în cazul purtării măștii, și dacă ar fi senzație de ușoară mâncărime de la particulele din materialul măștii , aceasta ar trebui să dispară la scurt timp după ce este îndepărtată.
Dr. Alina Gheorghe: Senzația de ochi uscați este data, în primul rând de lipsa unei cantități lacrimale adecvate.
Filmul lacrimal este un amestec complex de apă, uleiuri grase și mucus. Acest amestec face ca suprafața ochilor să fie netedă și curată și ajută la protejarea ochilor de infecții.
Pentru unii oameni, cauza uscării ochilor este scăderea producției de lacrimi. Pentru alții, este o evaporare ridicată a lacrimilor și un dezechilibru în compoziția lor.
Dr. Alina Gheorghe: Mai puțină producție de lacrimi – aceasta este explicația principală pentru senzația de ochi uscați care poate apărea atunci când nu aveți capacitatea de a produce suficiente lacrimi. Termenul medical pentru această tulburare este cheratoconjunctivita sicca. Unele cauze frecvente ale scăderii producției de lacrimi sunt:
Dr. Alina Gheorghe: Sindromul ochilor uscați este o problemă frecventă, atât în rândul purtătorilor de lentile de contact, cât și al celor care nu poartă. Dar simptomele pot fi mai pronunțate dacă purtați lentile de contact și lentilele dvs. încep să se usuce și ele. Rezolvarea problemei începe cu o vizită la oftalmolog, astfel încât acesta să poată evalua cauza simptomelor de uscăciune și să determine cel mai bun mod de a vă oferi un confort mai mare în purtarea lentilelor de contact.
Unii pacienți se tem că oftalmologul le va spune că nu le mai pot purta. Din fericire, există o varietate incredibilă de lentile de contact și produse de îngrijire a lentilelor, încât e puțin probabil să nu găsim o soluție pentru ca purtarea lentilelor de contact să se desfășoare fără probleme.
De cele mai multe ori, senzația de ochi uscați cauzată de purtarea îndelungată a lentilelor de contact poate fi combătută prin folosirea picăturilor hidratante sau lacrimilor artificiale. După examinarea oculară, medicul vă poate recomanda picăturile potrivite și chiar și schimbarea lentilelor cu unele adecvate. Mai mulți producători au dezvoltat lentile de contact special concepute pentru a reduce disconfortul ochilor uscați în timpul utilizării.
Dr. Alina Gheorghe: Să avem grijă să fie corect ajustată pe chip, nas și pomeți, astfel încât să nu permită intrarea și ieșirea aerului pe deasupra. Totodată, să aibă elasticele de prindere la o lungime potrivită feței noastre, astfel încât să nu fim nevoiți să facem noduri suplimentare, să răsucim marginile și să facem, astfel, falduri ale materialului.
Totodată, ar fi bine ca materialul să fie unul de bună calitate, neted, să nu împrăștie micro-particule de țesătură la întindere care, odată intrare în contact cu conjunctivă, pot provoca iritație.
Și să avem grijă să păstrăm în gentile noastre dezinfectant și pictături oftalmice, dacă acestea ne-au fost recomandate.