Rata de mortalitate în România din cauze cardiovasculare este de 3 ori mai mare decât în alte țări din Uniunea Europeană. Institutul Național de Sănătate Publică, în parteneriat cu Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, Societatea Română de Cardiologie, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, anunță demararea proiectului „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular”.
Programul se desfășoară în perioada 2020-2023 și este făcut cu fonduri europene. Proiectul își propune ca 165.001 persoane, dintre care minim 50% aparținând grupurilor vulnerabile, să benefecieze de servicii de screening, iar 900 de specialiști să fie implicați în derularea screeningului și să participe la programele de formare, în vederea asigurării unui înalt nivel de competențe. Bugetul se ridică la o valoare de 20 milioane euro.
Scopul proiectului este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate, screeningul pentru identificarea pacienților cu risc cardiovascular.
„Proiectul este de o amploare și de o importanță istorice. Cei șase parteneri implicați în program și-au propus să găsească cele mai bune instrumente și cea mai bună formulă de adresare sistemică a bolilor cardiovasculare. Este o inițiativă foarte ambițioasă – mai ales dacă ne uităm la statisticile care indică faptul că rata de mortalitate in România din cauze cardiovasculare este de trei ori mai mare decât în alte țări din Uniunea Europeană. Ne dorim pe de o parte reducerea diferențelor față de media europeană în ceea ce privește durata și calitatea vieții pacienților cu boli cardiovasculare, precum și ajutarea celor mai vulnerabili – persoane cu nivel socio-economic și nivel de educație mai scăzute, care găsesc cu mai mare dificultate calea spre serviciile medicale necesare. ”, a declarat Conf. Dr. Alexandra Maria Cucu, Director CNEPSS – INSP.