Atunci când Candida Albicans începe să se multiplice și să elibereze toxine în organism, apar probleme gastrointestinale, alergii și iritații cutanate, tulburări hormonale, dar și dureri articulare sau musculare. În interviul de astăzi, am vorbit cu Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV, doar despre candidoza vaginală.
Flora vaginală este formată din bacterii și ciuperci care în mod normal se află într-un echilibru. Lactobacilii, bacteriile “bune” din flora vaginală, produc acid care menține sub control creșterea ciupercilor, inclusiv a Candidei Albicans, care face parte din flora normală a tractului genital feminin. Atunci când acest echilibru este perturbat (în special după consumul de antibiotic), candida crește și se înmulțește exagerat.
Simptomele candidozei vaginale pot include prurit (mâncărime) și iritație la nivelul vaginului și al vulvei, senzație de arsură, în special la contact sexual sau în timpul urinării, eritem și edem ale vulvei, durere vaginală, erupție vaginală, leucoree (scurgere groasă, albicioasa, fără miros, cu aspect brânzos), scurgere vaginală apoasă. Este important să mergi la medic dacă este prima dată când ai simptomele unei astfel de infecții fungice, nu ești sigură că este vorba despre o astfel de infecție, simptomele nu se ameliorează cu medicamente fără prescripție medicală, creme speciale sau supozitoare.
Medicul ginecolog Erna Stoian explică pe larg când este cazul să mergem la medic, dacă se poate sau nu să luăm Candida Albicans de la piscină, care este tratamentul eficient pentru a ne vindeca de candidoza vaginală.
Erna Stoian explică faptul că, deși candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, poate fi contactată în urma actului sexual. Dar, la fel de bine, și persoanele care nu au contact sexual pot avea această candidoză vaginală.
Dacă te întrebi ce e de făcut ca să nu reapară și cum se poate preveni infecția, urmărește interviul despre candidoza vaginală.