Experții spun că o persoană care se infectează cu „o doză” mai mare de coronavirus are mai multe șanse să îmbolnăvească mai grav de COVID-19. Acest lucru înseamnă că un asimptomatic are „o doză” mai mică a virusului ucigaș. Medicii amintesc că purtarea măștii chirurgicale ne ferește de infecția cu SARS-CoV-2.
Oamenii de știință spun că „doza” de coronavirus cu care o persoană este infectată ar putea determina cât de mult va fi afectat pacientul.
O persoană care are o cantitate mai mică de virus ar putea fi astfel asimptomatică, fără să tușească, să aibă febră sau dificultăți în respirație.
Cu toate acestea, cei infectați cu o cantitate mai mare de SARS-CoV-2 ar putea avea nevoie de internare sau pot ajunge inclusiv la deces.
Dr. Erin Bromage, profesor de biologie la Universitatea din Massachusetts Dartmouth, a declarat pentru CNN că nu există un anumit număr de particule virale necesare pentru a se îmbolnăvi – dar cu cât sunt mai multe cu atât avem mai multe șanse ca cel puțin o particulă să pătrundă și să infecteze celulele, declanșând astfel o serie de evenimente.
„Dacă infectezi un animal cu o doză suficient de mică, va putea să se apere de el fără să dezvolte vreo boală”, a spus medicul.
„Dacă e vorba de o cantitate infecțioasă mai mare, se va stabili o infecție și acel animal se va îmbolnăvi”, adaugă specialistul.
„Dar dacă acesta va avea o cantitate foarte mare de virus, acest lucru duce la rezultate mai severe. Deci doza devine foarte importantă”, explică Bromage.
Medicul amintește că o persoană ar putea să nu se infecteze dintr-o dată cu o doză mare, dar asta ar putea să se întâmple în mai multe zile.
Cu toate acestea, unii experți adaugă că nu doar cantitatea de virus cu care este infectată o persoană contează. Și alți factori sunt foarte importanți.
Dr. Sarah Caddy, cercetător clinic în imunologie virală la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, spune că reacția sistemului imunitar joacă, de asemenea, un rol.
„Dacă sistemul imunitar nu este activat în mod adecvat, virusul se poate reproduce mai repede”, a scris ea în The Conversation.
„Pe de altă parte, în cazul în care sistemul imunitar este supraactivat, se pot deteriora țesuturile sănătoase”, adaugă medicul.
Alte boli de care suferă pacientul, precum obezitatea și diabetul, pot crește riscul de COVID-19 sever. De asemenea, somnul insuficient este considerat un factor de risc.