Periuța de dinți are o durată de folosire limitată și trebuie schimbată periodic, astfel încât igiena orală să nu ne fie pusă în pericol. Medicul stomatolog Adrian Mina ne spune la ce perioadă este recomandat să facem acest lucru pentru a nu face mai mult rău decât bine folosind-o.
Folosirea periuței de dinți reprezintă prima linie de apărare împotriva bacteriilor care provoacă boli ale gingiilor, apariția leziunilor carioase și a respirației urât mirositoare.
„Perii drepți, un mâner curat și ușor de prins sunt cele mai bune metode pentru a naviga în spațiile greu accesibile din cavitatea orală. O perie moale va elimina eficent placa bacteriană care se acumulează pe toate structurile cavității orale, în special la nivelul coletelor dinților.
Dacă urmați recomandarea standard de spălare a dinților timp de 2 minute de două ori pe zi, este o masură suficientă pentru a vă proteja dinții de apariția leziunilor carioase. Folosirea mijloacelor secundare de igienă (ață dentară, perii interdentare, etc) între mese și după o gustare cu zahăr este un pas suplimentar pe care îl puteți face pentru a fi proactivi în prevenirea cariilor dentare.
Periajul de două sau mai multe ori pe zi este încă considerat standard pentru o periuță de dinți manuală. În acest ritm de utilizare, perii vor începe să cadă și să devină uzați sau răsuciți în decurs de aproximativ 3 luni. Centrele pentru prevenirea și controlul bolilor sfătuiesc, de asemenea, să înlocuiți periuța de dinți la fiecare 3 până la 4 luni sau ori de câte ori pare a fi uzată. Odată ce perii din periuța de dinți încep să-și piardă rigiditatea, periuța de dinți trebuie să fie schimbată”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.
„Capetele periuțelor de dinți electrice vă curăță suprafața dinților prin rotire sau vibrație rapidă. Aceste capete de periuță de dinți au peri de nailon care se pot uza după utilizare regulată. Mai mult, filamentele sunt mai scurte, ceea ce înseamnă că se pot deteriora mai repede. Schimbați capul periuței de dinți electrice la fiecare 12 săptămâni sau chiar mai devreme. Periuțele de nouă generație pot fi folosite împreună cu o aplicație care vă poate notifica atunci când timpul mediu de folosire al unui cap de periuță a trecut și necesită înlocuire”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.
„Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei ați fost bolnav, este o idee bună să înlocuiți periuța de dinți. Precum și periuțele de dinți a tuturor celorlalți membrii ai familiei. Infecțiile virale și bacteriene, cum ar fi streptococul beta-hemolitic de grup A, sunt deosebit de îngrijorătoare și reprezintă un motiv bun pentru a vă schimba vechea periuță de dinți cu una nouă.
S-ar putea să doriți să schimbați periuțele de dinți pentru copii mai des decât la fiecare 3 luni”, este de părere medicul stomatolog Adrian Mina.
„Nu împărtășiți periuța de dinți cu altcineva, nici măcar cu membrii familiei voastre. Dacă periuța de dinți este depozitată într-un recipient cu alte periuțe de dinți, încercați să nu lăsați capetele să se atingă.
După periaj, clătiți periuța de dinți cu apă de la robinet. Nu trebuie să utilizați un dezinfectant, apă de gură sau apă fierbinte pentru igienizare.
De asemenea, nu aveți nevoie de un recipient special închis pentru a vă menține periuța de dinți curată atunci când nu este utilizată. Unele dintre aceste recipiente pot încuraja creșterea mucegaiului sau răspândirea bacteriilor.
Pentru a vă întreține periuța de dinți și pentru a profita la maximum de durata de viață, utilizați doar propria periuță de dinți și păstrați-o în poziție verticală și lăsați-o să se usuce la aer. Planificați să înlocuiți periuțele de dinți la fiecare 3-4 luni și marcați-vă pe calendar data achiziției, astfel încât să vă amintiți când este timpul să le înlocuiți”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.