Mascneea constă în apariția erupțiilor acneice, a iritațiilor și mâncărimilor pielii ca urmare a umezelii, sebumului, salivei, bacteriilor care se acumulează din cauza măștii de protecție.
Măștile din materiale dure sau care nu se potrivesc perfect pe față pot, de asemenea, să irite pielea, prin frecare, cauzând inflamații și leziuni acneice, mai ales în cazul persoanelor care au pielea sensibilă sau uscată.
Totodată, masca poate declanșa episoade repetate de rozacee și dermatită periorală (coșuri mici, roșii în jurul nasului și al gurii), mai ales dacă este purtată un timp îndelungat, fără a fi schimbată la intervalul recomandat sau ori de câte ori se umezește.
Folosește un produs adecvat de curățare, în funcție de tipul de piele pe care îl ai (ten gras = gel de curățare, ten normal sau mixt = loțiune de curățare, ten uscat = lapte de curățare), apoi aplică o cremă hidratantă ușoară pe bază de ceramide, acid hialuronic sau dimeticonă.
Înainte să îți pui masca pe față, hidratează bine pielea cu un produs adecvat, mai ales dacă ai pielea foarte uscată.
Potrivit American Academy of Dermatology Association, sunt bune și cremele cu factor de protecție solară pe bază de oxid de zinc și/sau dioxid de titan, care acționează ca o barieră de protecție și previn iritațiile.
Produsele de machiaj și transpirația de sub mască nu duc la nimic bun – te vei alege cu pori înfundați, acnee și mască foarte murdară. Poți fi la fel se seducătoare cu un makeup natural tip cat eye, care să îți scoată în evidență ochii. Rujul și fondul de ten nu își au rostul, câtă vreme vei purta masca aproape non-stop.
Orice produs cu efect exfoliant poate irita grav pielea de sub mască, chiar și atunci când o porți pentru puțin timp. Evită cremele și serumurile exfoliante pe bază de retinoizi (retinol) sau acid salicilic. Folosește-le doar seara, înainte de culcare, și nu exagera cu cantitatea.
Pentru a preveni mascneea, poartă o mască din cel puțin 2 straturi, confortabilă și moale la atingere, care să se muleze perfect pe față. Măștile de bumbac și cele de tip KN/N95/99 sunt perfecte. Sunt de evitat măștile din materiale sintetice, cum ar fi nailonul, poliesterul. De asemenea, nu uita să speli masca după fiecare purtare (dacă este vorba despre masca din bumbac) sau să o înlocuiești la 4 ore sau de fiecare dată când se umezește (cum este cazul celorlalte tipuri de măști).
https://www.csid.ro/health/sanatate-health/masca-de-protectie-tipuri-supapa-sterilizare-19627744/
Dacă faptul este deja consumat și coșurile și-au făcut apariția în jurul gurii sau pe obraji, ia măsuri la timp, pentru a preveni agravarea problemei.
Poți folosi plasturi speciali pe bază de acid salicilic pentru tratamentul local al coșurilor, comprese cu apă rece pentru calmarea iritațiilor sau măști calmante cu aloe vera.
Ține cont însă că mascneea este cea mai mică grijă a ta, dacă iei în considerare faptul că nepurtarea măștii te expune unui risc extrem de crescut de infectare cu noul coronavirus.
O consultație la medicul dermatolog sau un drum până la farmacie îți pot rezolva problema cu mascneea, însă infecția cu noul coronavirus nu este chiar atât de ușor de suportat.