Doar 20% dintre români s-ar vaccina anti-COVID. Motivul pentru care refuză majoritatea românilor să se vacineze

  • Publicat:
  • Actualizat:
Doar 20% dintre români s-ar vaccina anti-COVID. Motivul pentru care refuză majoritatea românilor să se vacineze

Potrivit unui sondaj realizat recent de Centrul de Cercetări Sociologice Larics, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI), 38,6% dintre români nu s-ar vaccina anti-COVID, iar 30% ar aștepta efectul asupra altora, în timp ce doar 21,8% s-ar vaccina, dacă ar fi disponibil un vaccin.

Teama de reacții adverse, unul dintre motivele refuzului vaccinului anti-COVID

Printre motivele care stau la baza refuzului vaccinării anti-COVID, conform sondajului, sunt: „vaccinarea ar trebui discutată pentru fiecare persoană în parte, pentru că este o problemă mai complicată decât pare” (44,2% dintre respondenți), „riscurile vaccinării sunt mai mari decât avantajele” (26,6% dintre respondenți).

Totodată, sondajul arată că mai mult de jumătate dintre români consideră că testarea și tratamentul pentru infecția cu SARS-CoV-2 sunt mai degrabă inaccesibile în România.

Un aspect interesant scos la iveală de chestionar este că 55,24% dintre respondenți sunt de acord cu vaccinurile și vaccinarea, în toate cazurile recomandate de medici și autorități, dar numai 21,8% s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, atunci când vaccinul va fi disponibil.

Vaccinul împotriva gripei – doar 23,4% dintre români vor să se vaccineze

La întrebarea „Există vaccinuri recomandate și adulților. Dvs. de câte ori v-ați vaccinat în ultimii 5 ani?”, 68,5% dintre respondenți au spus „niciodată”, iar  11,7% – „o singură dată”.

Cu toate acestea, 73% dintre respondenți au spus că au auzit de vaccinul gripal, ceea ce relevă că, chiar dacă sunt la curent cu acest vaccin anual preventiv împotriva gripei, foarte puțini îl și fac.

Anul acesta este însă atipic, în contextul pandemiei de coronavirus, medicii recomandând vaccinul gripal ca metodă de prevenire a eventualelor complicații cauzate de combinația gripă plus coronavirus.

Chiar și așa, la întrebarea „În toamna aceasta vă gândiți să vă vaccinați împotriva gripei?”, 70,8% dintre respondenți au spus că nu se vor vaccina, în timp ce doar 23,4% au spus că se vor vaccina.

Doar jumătate dintre români își fac analizele anuale anuale

Nu în ultimul rând, sondajul a relevat că românii nu prea agreează mersul la medic: 53,2% dintre respondenți au spus că își fac anual analize uzuale, chiar dacă au sau nu probleme de sănătate, în timp ce 24,5% își face analize, dar nu în fiecare an, iar 11,2% nu și-au făcut deloc analize medicale în ultimii 5 ani.

De asemenea, 37% dintre români se simt abandonați în calea epidemiei și cred că România a fost nevoită să se descurce singură în combaterea pandemiei de COVID-19, iar peste 35% cred că România a primit cel mai mult ajutor de la Uniunea Europeană.

Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 25 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1.000 de persoane cu vârsta peste 18 ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult