Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, anual, în lume, se nasc peste 15 milioane de copii înainte de termen. Iar numărul acestora este în creștere. Un bebeluș prematur vine pe lume înainte de săptămâna 37 de sarcină. Iar această situație este o adevărată provocare pentru micuți, echipele de medici și pentru părinți.
Factorii de risc ai prematurității sunt multipli: sarcinile gemelare, o naștere prematură în antecedent, infecțiile din timpul sarcinii, diabetul, hipertensiunea, stresul, vârsta sub 18 ani și cea de peste 35 de ani a mamei, dar și alți factori pot face ca un bebeluș să se nască prematur.
Dacă o viitoare mamă are contracții înainte de termen, i se rup membranele, pierde lichid amniotic sau are dureri abdominale, aceasta poate naște prematur și trebuie să ajungă rapid într-un serviciu medical unde există terapie intesivă neonatală.
Odată ce o femeie a născut un bebeluș prematur, înainte de săptămâna 37 de sarcină, acesta este preluat de către echipele de medci neonatologi pentru a primi cea mai bună îngrijire. Un bebeluș prematur are nevoie să stea în incubator, în secția de terapie intensivă neonatală pentru că nu este complet dezvoltat pentru a face față mediului extrauterin.
În plus, un bebeluș prematur va fi hrănit într-un mod cu totul special, i se va asista respirația și va fi permanent evaluat și monitorizat de echipele medicale.
Salvarea unui bebeluș prematur depinde astăzi foarte mult de experiența echipei medicale, dar și de tehnologie. Aparatura modernă ajută echipele de specialiști să ofere unui bebeluș prematur cea mai bună îngrijire, ceea ce reduce pe termen lung riscul complicațiilor.
Unul dintre medicii români care salvează bebelușii născuți prematur este și Cornelia Preda, medic primar neonatologie, Șef Secție Neonatologie, Sanador.
Medicul ne-a acordat un interviu video cu ocazia Zilei Mondiale Dedicate Copiilor Născuți Prematuri care este pe 17 noiembrie și ne-a vorbit despre performanțele medicinei neonatale în salvarea bebelușilor prematuri.