Majoritatea oamenilor consumă ouă fără a ști ce înseamnă de fapt cifrele inscripționate pe ouăle din comerț. În magazine se găsesc patru tipuri diferite de ouă în funcție de metodele de creștere a găinilor ouătoare.
Una dintre diferențele vizibile dintre ele constă într-o cifră de la 0 la 3 marcată pe ele. Cifra 0 reprezintă ouăle provenite de la găini crescute în sistem ecologic, 1 reprezintă ouăle provenite de la găini ce au acces la o zonă în aer liber, 2 reprezintă ouăle provenite de la găini crescute la sol în hale industriale și 3 reprezintă ouăle provenite de la găini ce trăiesc întreaga lor viață în cuști.
Ouăle marcate cu cifra 3 provin din sistemul de creștere care presupune ca păsările să trăiască în spații foarte mici denumite baterii. Acestea sunt cuști unde spațiul ce-i revine unei găini este similar dimensiunii unei coli A4. Din acest motiv, în țări precum Germania și Elveția cuștile au fost deja interzise și consumatorii din întreaga lume încep să conștientizeze importanța bunăstării animalelor din ferme.
În Cehia, proiectul legislativ care interzicea utilizarea bateriilor tocmai a fost aprobat, iar organizațiile care luptă pentru drepturile animalelor fac eforturi pentru a determina și alte state să urmeze exemplul.
Știm bine că orice factor de stres resimțit de către noi, oamenii, se reflectă instantaneu în nivelul nostru de sănătate prin intermediul căderii părului, apariției erupțiilor cutanate, excesului de sebum și multe altele. Putem spune chiar că, în ce privește ceea ce „produce” corpul unui om, supărarea, ritmul galopant și stresul reprezintă fenomene ce afectează vizibil, imediat și tangibil sănătatea.
De ce ar sta lucrurile diferit în cazul găinilor, ființe perfect conștiente de situația în care se află? Răspunsul este simplu, există o asemănare între aceste contexte. Un ou provenit de la o găină ținută în asemenea condiții chinuitoare pentru ea nu poate fi suficient de calitativ din cauza vieții extraordinar de stresante pe care o trăiește.
În România, producătorii, persoane publice și consumatorii se alătură demersului de a asigura un tratament lipsit de abuzuri pentru găinile din ferme. Printre vedetele care și-au folosit platformele pentru a oferi o voce animalelor se numără Andreea Raicu, Andreea Bănică, Laura Cosoi, Paula Seling, Aluziva și Vladimir Drăghia.
În videoclipurile pe care aceștia le-au postat pe conturile lor de socializare și-au informat urmăritorii cu privire la condițiile în care trăiesc găinile din sistemele de creștere care încă folosesc cuști, calitatea inferioară a ouălor provenite de acolo și nevoia ca fiecare dintre noi să se implice pentru a diminua utilizarea acestor sisteme.
Totodată, ei se regăsesc printre semnatarii petiției inițiate de Asociația F.R.E.E., petiție ce are ca scop descurajarea comercializării acestui tip de ouă în țara noastră.
Momentan, ouăle cu cifra 3 reprezintă 60% din totalul celor provenite din fermele din România, dar antreprenorii au început să conștientizeze nevoia de schimbare. Din grijă și respect pentru clienții lor, mulți au publicat deja angajamente conform cărora nu folosesc ori că vor să renunțe curând la ouăle inscripționate cu cifra 3.
Fiecare dintre noi poate contribui și aduce o schimbare atât pentru găinile din ferme, cât și pentru oameni, întrucât modul în care trăiesc păsările afectează calitatea oului. Puteți sprijini reducerea comercializării ouălor cu cifra 3 semnând această petiție.
Pentru noutăți legate de această inițiativă și nu numai, urmăriți paginile de Facebook și de Instagram ale Asociației F.R.E.E.!